Een verwarmingssysteem dat bij de woning past [Review]

Michel Penninga had net een nieuw pand gekocht en dat wilde hij graag duurzaam verwarmen. Maar voor welke oplossing moest hij gaan? Een warmtepomp? Een pelletketel? Of misschien een zonneboiler? Hij heeft zijn keuze gemaakt en heeft inmiddels een goede ervaring met zijn warmtepomp. Je leest het in zijn review!

Michel kocht een voormalige apotheek, met daarboven een woning met veel oppervlak. Ideaal voor hem en zijn vrouw, omdat ze beiden een eigen onderneming hebben. Michel werkt veel met groepen, hij doet aan training en coaching onder de vlag van Beeldend Trainen. Hij wil middels communicatie en gedrag zorgen dat er intern bij bedrijven beter wordt samengewerkt. Zijn vrouw heeft haar eigen logopediepraktijk, Bij Wijze Van Spreken.

Een oud gebouw, maar nieuw voor hen. En er moest dus veel verbouwd worden. “Een van de dingen die we per se wilden was vloerverwarming,” aldus Michel. “Ik dacht: als je toch gaat verbouwen, doe het dan meteen goed.”

Samenvatting van de review:

Een duurzaam, gasloos verwarmingssysteem op maat

Grotendeels automatische vloerverwarming

Comfortabele warmte zonder geluidsoverlast

De uitdaging: Hoe verwarm ik mijn nieuwe woning?

Net als bijna iedereen was Michel gewend aan de ‘gewone’ verwarming: “We hadden gewoon een tussenwoning met radiatoren en een gasgestookte cv-ketel. Dat huis hebben we toen wel heel goed geïsoleerd, die woning kunnen we nu verhuren.”

“Toen we het nieuwe pand kochten, wisten we dat er veel moest gebeuren. Het is de bedoeling dat we hier heel lang gaan wonen. Ik wilde ergens voor kiezen waar ik lang profijt van zou hebben,” aldus Michel, die bovendien graag gasloos wilde wonen. “Ik vind dat we geen gas meer uit de grond moeten halen. En dus wilde ik sowieso van het gas af.”

“Bedrijven lieten me allemaal hun folder zien. Kies maar, zeiden ze. Maar ik had een pand dat ik nog niet had gezien. Dan weet ik toch niet hoe het zich zal gedragen qua energiegebruik?!”

Michel Penninga

Maar wat volgde was een vloedgolf aan standaard mogelijkheden. Michel: “Ik ben bij allerlei bedrijven geweest en allemaal lieten ze me hun folder zien. Kies maar, zeiden ze. Maar ik had een pand dat ik nog niet had gezien. Dan weet ik toch niet hoe het zich zal gedragen qua energiegebruik?! Ik wist alleen dat ik vloerverwarming wilde!”

Ieder gebouw is anders en dus is een standaard oplossing uit een folder niet mogelijk. Helemaal niet als het om een nieuwbouwwoning gaat. De impact van een verkeerde beslissing kan enorm zijn, namelijk decennia lang een te veel hoge energierekening.

De oplossing: Warmtepomp met vloerverwarming

Nadat Michel al aan tafel had gezeten met tientallen bedrijven die warmtepompen aanboden, kwam hij bij Anders Verwarmen aan. “Een van mijn zwagers is installateur, hij vertelde me dat ik naar Anders Verwarmen moest gaan. Dus ik kwam aan tafel bij Robert Poelman en verwachtte de volgende folder, maar zijn eerste conclusie was dat hij me niets ging aanbieden. Hij moest eerst het pand zien, zei hij. Pas daarna kon hij een advies op maat geven. Echt een totaal andere aanpak. Dat gaf meteen zo veel vertrouwen.”

“Zijn eerste conclusie was dat hij me niets ging aanbieden. Hij moest eerst het pand zien. Pas daarna kon hij een advies geven. Dat geeft vertrouwen.”

Michel Penninga

“Ik wilde met iemand in zee die ik vertrouw op basis van zijn expertise en de juiste aanpak,” gaat Michel verder. “Als je tijdens het proces nog ergens tegenaan loopt, vind ik het belangrijk dat iemand daarvoor open staat en beschikbaar is.”

Michel had inmiddels de vloerverwarming geregeld bij een andere partij, maar liet het verwarmingssysteem aan Anders Verwarmen over. Het werden twee warmtepompen van Pico Energy, met lucht als bron. Michel: “We wilden wel de bodem gebruiken als bron, maar daar hebben we helaas te weinig oppervlakte voor. Ik had wel iets gehoord over geluidsoverlast en dat had ik bij mijn vorige werk ook gemerkt op het dak, dus dat was wel een aandachtspunt.”

Het resultaat: Een comfortabele en duurzame woning

De installatie is goed verlopen en inmiddels zit de familie Penninga er warmpjes bij in hun nieuwe, duurzame woning. “Ik merk wel dat ik deze warmte heel prettig vind,” aldus Michel. “De vloeren zijn ook helemaal glad en drempelloos. En als we warm water nodig hebben, dan is het er.”

De vloerverwarming in combinatie met de warmtepompen geeft veel comfort. Via een app kan Michel alle zones van het pand apart bedienen: “Het systeem verwarmt en koelt steeds meer automatisch, we hoeven het steeds minder bij te stellen. Bedrijfsmatig wil ik dat het pand gewoon koel blijft beneden. En liever niet met een airco. Maar thuis zit ik er graag warmpjes bij.”

“De warmtepompen hoeven nooit op volle kracht te draaien. Ze zoemen alleen een beetje. Niemand heeft er last van.”

Michel Penninga

Een veelbesproken nadeel van warmtepompen die lucht als bron gebruiken, is geluidsoverlast. Maar dat probleem heeft Michel niet: “Wij hebben gekozen voor overcapaciteit. Daardoor hoeven de warmtepompen nooit op volle kracht te draaien en zoemen ze alleen een beetje. Niemand heeft er last van.”

Het kost veel energie om het betonnen pand te verwarmen, zeker in vergelijking met hun vorige woning. Toch ziet Michel de toekomst van zijn energierekening vol vertrouwen tegemoet: “We hebben de overstap gemaakt vanwege duurzaamheid, niet vanwege economische redenen. Maar binnenkort gaan we zonnepanelen aanleggen en dan zijn we ongetwijfeld veel goedkoper uit dan met een verwarming op gas. Zeker gezien de grootte van het pand.”

Maar Michel is nog niet klaar met duurzame verwarming: “De kans is groot dat we onze vorige woning, die we nu verhuren, óók gaan voorzien van een duurzaam systeem. Deze aanpak is ons goed bevallen en we zijn ervan overtuigd dat het zich op de lange termijn terugbetaalt.”

Hoe wordt jouw warmtepomp ervaring?

Dit is slechts één voorbeeld van een positieve warmtepomp ervaring. Op den duur zal iedereen in Nederland duurzaam verwarmen. En hoe eerder je ermee begint, des te meer je bespaart. Bovendien is er nu nog volop ISDE subsidie beschikbaar, terwijl dat in de toekomst misschien minder wordt. Maar let op: ga voor een verwarmingssysteem dat is afgestemd op jouw woning, in plaats van een standaard systeem!

“Laat je niet zo maar afschepen met een prijslijst! Vraag mensen in je omgeving en ga met iemand in zee die jou het vertrouwen geeft.”

Michel Penninga

Michel heeft een belangrijk advies voor iedereen die ook wil overstappen op duurzame verwarming: “Ga op zoek naar iemand die echt met je meedenkt. Laat je niet zo maar afschepen met een prijslijst! Vraag mensen in je omgeving en ga met iemand in zee die jou het vertrouwen geeft.”

Wil jij ook overstappen op een duurzaam verwarmingssysteem dat bij jouw woning past? Wij gaan graag het gesprek met je aan. Neem direct contact op of lees meer over de mogelijkheden voor duurzame verwarming in onze gratis handleiding!

warmtepomp ervaring review duurzaam anders verwarmen

Download handleiding

Bel ons Mail ons Whatsapp