Geluidsoverlast door warmtepomp? Het hoeft niet!

De warmtepomp groeide in populariteit, een positieve ontwikkeling. Toen kwam voor het eerst kritiek. Frans en Ria uit Maasdriel in het programma Kassa over hun ervaringen met een warmtepomp. Dat wil zeggen, de warmtepomp van de buren. De collector (ventilator) van deze warmtepomp hangt buiten, gericht op het huis van Frans en Ria. Door de herrie kunnen ze niet meer fatsoenlijk slapen. Een triest verhaal over het geluidsoverlast van een warmtepomp dat absoluut voorkomen had kunnen worden. Want het kan anders.

Het is ook nooit goed. De buren van Frans en Ria gaan anders verwarmen en kiezen voor duurzaamheid in plaats van gas. In verschillende media zijn de afgelopen weken genoeg redenen genoemd waarom een warmtepomp tegenwoordig het alternatief is voor de gasgestookte cv-ketel. Maar doordat Kassa deze situatie heeft uitgelicht, overheerst de geluidsoverlast nu in de maatschappelijke discussie over warmtepompen. Ligt dat alleen aan de warmtepomp? Of ook een beetje aan Kassa?

Geluidsoverlast door een warmtepomp

Helaas is geluidsoverlast door een warmtepomp iets wat vaker voorkomt. De meeste warmtepompen produceren namelijk tussen de 50 en 70 decibel. In de situatie van Frans en Ria werden ze gek van een warmtepomp die 70 decibel produceerde. Dit geluid is vergelijkbaar met dat van een stofzuiger. 50 decibel lijkt echter meer op het geluid van een koelkast of regen. Dat is al een behoorlijk verschil.

Waar gaat Kassa de mist in?

Maar in haar programma laat Kassa enkele (cruciale) aspecten zwaar onderbelicht. Ten eerste lijkt het erop dat de buren van Frans en Ria voor een zo goedkoop mogelijke oplossing hebben gekozen. Op de korte termijn is dat verstandig, maar bij warmtepompen is kwaliteit van enorm belang. Een goede warmtepomp van bijvoorbeeld Pico of Viessmann produceert bij maximaal vermogen (dus in de winter) slechts 50 decibel, gemeten op 1 meter afstand. Dat lijkt op het geluid in een stil klaslokaal of het gefluit van vogels in de ochtend. Als je die aan de buitenmuur hangt, zullen de buren daar dus nooit over klagen.

Warmtepompen zonder geluidsoverlast

Een tweede aspect dat Kassa vergeet, is de soort warmtepomp. In tegenstelling tot luchtwarmtepompen, zul je bij bodem- en waterwarmtepompen geen geluidsoverlast ondervinden. In het geval van Frans en Ria gaat hier om een warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt. De ventilator en compressor zorgen voor geluidsoverlast. Maar er zijn ook warmtepompen die (grond)water of de bodem als bron gebruiken. Het enige geluid dat daarbij geproduceerd wordt, komt uit de warmtepomp zelf. En daar zul je nooit geluidsoverlast van hebben. Bovendien plaats je deze in de meterkast, bijvoorbeeld. Het is weliswaar een grotere investering, maar wel met een vergelijkbare (of zelfs kortere) terugverdientijd.

Geruisloos anders verwarmen

Het hoeft dus niet bij verwarmen met een warmtepomp, al die herrie. Nu is het zo dat verwarmen op gas anders moet, terwijl verwarmen met herrie anders kan. Maar het is een kwestie van tijd tot er regelgeving komt met betrekking tot de geluidsproductie van warmtepompen. Voor zowel consument als installateur is het daarom verstandig om meteen voor kwaliteit te gaan. Als consument hoef je zo kort na de aanschaf niet weer een nieuwe investering te doen. Als installateur kun je zo de consument overhalen om tóch over te stappen op een warmtepomp. En daarmee dragen we allemaal een steentje bij aan de verduurzaming van Nederland.

Lees onze gratis handleiding:
‘Je woning duurzaam verwarmen’

Download nu

Lees ons gratis whitepaper:
‘De gouden toekomst van de installateur’

Download nu

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp