Wat betekent de verhoging van belasting op gas voor jou?

belasting op gas omhoog anders verwarmen elektriciteit

Ieder jaar wordt aardgas duurder. Van 2019 op 2020 is de belasting op gas met €0,0483 per m3 gestegen. De belasting op stroom is juist met €0,0011 per kWh gedaald. Een duidelijk signaal van de overheid: vervang gas door elektriciteit.

Een verstandig beleid, al is niet iedereen het daarmee eens. Een veelgehoord argument van de tegenstanders is dat slechts een klein deel van al onze elektriciteit duurzaam opgewekt wordt. En dat gas daarom onder de streep zelfs beter is.

Is gas schoner dan elektrisch?

In sommige gevallen is dat misschien zo, in de situatie van vandaag. Maar we zitten middenin de verduurzaming. We wekken steeds meer groene energie op. En als we daarmee doorgaan, zullen we op den duur alleen nog maar groene energie verbruiken. Daar kan gas nooit tegenop.

In 2019 werd 18% meer groene stroom opgewekt dan in 2018, volgens het CBS. Een jaar eerder was die groei 11%. Het grootste deel van die groei komt door zonnepanelen, die elektriciteitsproductie nam met 40% toe. In totaal komt de meeste groene energie uit windmolens, namelijk 49%. Uiteindelijk was groene elektriciteit genoeg voor 18% van ons elektriciteitsverbruik.

Bij elektriciteit hebben we – in tegenstelling tot aardgas – de zekerheid dat het duurzaam opgewekt kan worden. Natuurlijk gebeurt dat nog niet altijd, daar hebben we de capaciteit nog niet voor. Maar de cijfers zijn duidelijk; die capaciteit groeit door.

Is de belasting op gas omhoog een goede stimulans?

Het feit dat jaarlijks de belasting op gas omhoog gaat moet mensen ontmoedigen aardgas te gebruiken en stimuleren om over te stappen op duurzame alternatieven. De overheid wil zo klimaatverandering tegengaan. En dat is nodig, want in het huidige tempo duurt het nog 280 jaar voordat we als Nederland volledig van het aardgas zijn.

Uiteindelijk is het een eenvoudige rekensom: wat zijn je energielasten en hoeveel kunnen die lager worden met welke investering? Hoe hoger de prijs van gas, hoe lager de prijs van elektriciteit, hoe interessanter de investering. En naderhand hoor je vrijwel niemand die spijt heeft van de overstap. Want hun maandlasten voor energie zakken enorm. En – voor velen niet onbelangrijk – zo kun je ook zelf een steentje bijdragen aan het tegengaan van de klimaatverandering.

Maar de overheid kan ons alleen maar stimuleren. Het overstappen moeten we toch echt zélf doen.

Om de verduurzaming te stimuleren moeten we met z’n allen dus drie dingen doen:

1. Minder elektriciteit en gas verbruiken
2. Meer groene elektriciteit opwekken
3. Zo snel mogelijk van het gas af

Stel dat iedereen zijn eigen woning energieneutraal maakt. Acht miljoen Nederlandse woningen met nul op de meter. De weg is er, nu de wil nog!

belasting op gas omhoog elektriciteit anders verwarmen

Download handleiding

Bel ons Mail ons Whatsapp