Zijn pellets duurzaam of toch niet?

duurzame pellets anders verwarmen

In de discussie rondom verduurzaming gaat tegenwoordig veel aandacht uit naar de verschillende duurzame verwarmingssystemen: warmtepompen, pelletkachels en pelletketels, convectoren en vloerverwarming en noem maar op. Maar als het gaat over pelletkachels of pelletketels gaat het nog altijd te weinig over de brandstof: pellets. Want ook daar heb je een keuze te maken tussen ‘gewone’ pellets en duurzame pellets.

Meestal staan we er bij het kopen van pellets niet bij stil. We veronderstellen dat ze duurzaam zijn, terwijl dat in de realiteit niet altijd het geval is.

Pellets uit productiebossen

Gelukkig komen veel pellets uit productiebossen, zodat het niet direct ten koste gaat van het ecosysteem. Maar ze worden vervolgens wel verpakt in plastic zakken. En er is al veel te veel plastic op de wereld en in onze wateren. Het verpakken van pellets in recyclebare papieren zakken is daarom een volgende stap richting duurzaamheid.

En dan is er nog de locatie van de productiebossen. In Amerika worden uitstekende pellets geproduceerd (en voor een gunstige prijs), maar deze moeten vervolgens wel worden vervoerd naar Nederland. En die vervoersbeweging veroorzaakt weer CO2-uitstoot.

Een pelletkachel zonder duurzame pellets is dus net zoiets als een hybride warmtepomp: beter dan de cv-ketel, maar nog wel CO2-uitstoot. Een volledig duurzaam alternatief is immers ook voorhanden!

Duurzame pellets

Ook bij Anders Verwarmen willen we duurzame pellets gebruiken. Daarom zijn we overgestapt op pellets van Rijnen Brandstoffen uit Tilburg, wiens pellets voor 100% uit Belgische productiebossen komen en in recyclebare papieren zakken worden geleverd. Het bewijst maar weer: zelfs als je denkt dat je duurzaam bezig bent, kun je soms heel gemakkelijk een extra stap zetten om het nóg beter te doen.

Op allerlei gebieden moeten we onze woningen en leefstijlen verduurzamen. Lees in onze gratis handleiding hoe je ook jouw woning duurzaam kunt verwarmen!

duurzame pellets pelletkachel anders verwarmen

Download handleiding

 

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Bel ons Mail ons Whatsapp