Krijgen warmtepompen bij extreme koude de woning wel warm?

In februari 2021 was het een week koud. Overdag kwam het kwik niet boven het vriespunt uit en gedurende de nachten waren temperaturen van onder de 10 graden vorst ‘gewoon’. Deze week zou voor de warmtepompen alles bepalend worden en vele mensen keken met belangstelling of ‘die buurman met een warmtepomp’ niet straks verkleumd aan kwam kloppen om een warme douche te mogen nemen.

Wat bleek? Het grootste gedeelte van de warmtepompen hebben hun werk prima gedaan en kregen de woningen goed warm. En ook het douchewater was van de gewenste temperatuur. En zelfs toen er een dik pak sneeuw viel, brachten de warmtepompen prima de benodigde warmte naar binnen. Dus zelfs bij vrieskou werd er warmte uit de buitenlucht gehaald.

De angst voor een koud huis kwam met name uit de hoek van de lucht/ water warmtepompen. Deze hebben immers een buitendeel die buiten staat en uit die koude buitenlucht de warmte moet halen. En tja… kan dat ook nog bij min tien?

Ja dus. Ook bij die koude temperaturen kan een kwalitatief hoogwaardige warmtepomp uit de koude buitenlucht warmte maken.

Een woning wordt dus ook bij deze koude weersomstandigheden gewoon warm.

Wanneer zal het waarschijnlijk niet lukken?

Er zijn situaties waarbij een warmtepomp het niet lukt om de woning warm te krijgen. Dit ligt dan meestal aan een groter verlies van warmte uit de woning dan de warmtepomp in de woning kan brengen. Een woning met een onvoldoende isolatie en teveel tocht door kieren vraagt zoveel warmte dat een warmtepomp dat niet kan opbrengen. En omdat een warmtepomp een lagere watertemperatuur maakt dan een cv-ketel, is hier een beperking.

Een warmtepomp wordt meestal aangesloten op een vloerverwarming of convectoren. Deze hebben een lagere watertemperatuur nodig om voldoende warmte af te kunnen geven. De woning moet voldoende geïsoleerd zijn om dat mogelijk te maken.

Bij extreme koude wordt dat effect versterkt.

Ditzelfde geldt voor een warmtepomp die aangesloten is op de ouderwetse radiatoren. Dit is vragen om problemen. De warmtepomp maakt immers minder heet water waardoor de radiatoren niet voldoende heet worden om de woning warm te krijgen.

En als er vanwege zuinigheid gekozen wordt voor een te kleine warmtepomp ontstaat hetzelfde probleem. In dat geval kan de warmtepomp onvoldoende warmte leveren. En als er dan meer warmte wordt gevraagd… koelt het langzaam maar zeker af in de woning.

Wanneer kan een warmtepomp het prima warm krijgen?

Als de woning goed geïsoleerd is en er een geschikt verwarmingssysteem geïnstalleerd is, is het voor de warmtepomp prima te doen de woning te verwarmen. Ook als het koud is. Ook als het hard waait. Ook als het sneeuwt. En ook als dat allemaal tegelijk gebeurt. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, maakt hier een hogere temperatuur van en brengt dit naar de vloerverwarming en convectoren in huis.

Wat was de ervaring van Anders Verwarmen in februari 2021?

Anders Verwarmen heeft in de afgelopen 14 jaar veel systemen mogen adviseren en leveren. Er staan er heel wat in Nederland. De laatste jaren werken we veel samen met PicoEnergy uit Oostenrijk en Viessmann uit Duitsland. Daar weten ze hoe koud het kan zijn! Geen enkele van de warmtepompen heeft problemen gegeven toen het zo koud was. Allemaal deden ze wat ze moeten doen: warmte maken.

Eerlijk is eerlijk… er waren wel een aantal mensen die het toch niet helemaal comfortabel warm kregen. Oorzaken? In geen enkel geval de warmtepomp. Mensen hadden de warmtepomp per ongeluk uit gezet, ze hadden het tijdsprogramma gewijzigd of er was een probleem in het verwarmingssysteem. In geen enkel geval was de warmtepomp de oorzaak.

Dit zegt ons genoeg: de systemen zijn betrouwbaar en ze doen wat ze beloven: warmte maken. Ook wanneer het buiten koud is.

Wat is belangrijk?

Het is hierboven min of meer al gezegd: van groot belang is om te kijken of een warmtepomp passend is voor de woning en het afgiftesysteem. Het zomaar vervangen van een cv-ketel door een warmtepomp is risicovol en raden wij altijd af. Het is simpelweg noodzaak dat een partij met verstand van zaken bekijkt welke opties er zijn en welke veranderingen eventueel nog gedaan moeten worden.

Alleen zo ontstaat er een goed systeem. Een systeem dat comfort biedt, dat een woning op de juiste temperatuur houdt en zorgt voor een warme douche.

Is er dan ook verschil tussen warmtepompen? Jazeker. Elke warmtepomp wordt uitgerust met een elektrisch element. Afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp en de omstandigheden buiten, kan het zo zijn dat dit element wordt bijgeschakeld. Een tekort in warmte wordt zo opgelost. Een prima oplossing, maar verbloemt dat de warmtepomp het eigenlijk niet aan kan. En… inschakelen van een dergelijk element is uiteraard ongunstig voor het totale elektriciteitsverbruik.

Vraag dus altijd een expert om advies. Dan weet je zeker dat je ook in een echte winter er binnen warm bij zit. En dat deze warmte tegen zo laag mogelijke energielasten wordt gemaakt.

Ook duurzaam verwarmen? Download onze gratis handleiding!

Bel ons Mail ons Whatsapp