Kun je de aanschaf van een warmtepomp eigenlijk wel terugverdienen?

warmtepomp ja of nee anders verwarmen

warmtepomp ja of nee anders verwarmen

“Eén miljoen huishoudens, vooral in vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap-woningen, kunnen de aankoop van bijvoorbeeld een warmtepomp al binnen tien jaar terugverdienen”. Dit blijkt uit een studie van het advieskantoor DWA in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

 

 

Content Is dat ook zo?

 

In basis is dit natuurlijk afhankelijk van onderstaande:

  • Besparing door de overstap van aardgas naar elektriciteit;
  • De investering die nodig is om de overstap te maken.

De besparing is eenvoudig uit te rekenen: hoeveel aardgas verbruik je nu en hoeveel elektriciteit ga je straks gebruiken? Dat laatste kan door een goede leverancier van warmtepompen of een goede adviseur ingeschat worden. Dit is overigens ook afhankelijk van het merk en type warmtepomp. Want een lucht/ water variant heeft een iets hoger energieverbruik dan een brine/ water oplossing.

Wat kost het om de overstap te maken? Ook hier zijn er meerdere antwoorden op basis van de keuzes die je maakt. Ga je voor kwaliteit? Dan betaal je meer. Ga je voor een brine/ water warmtepomp met een bodembron, dat zul je meer euro’s moeten neerleggen dan in het geval van een lucht/ water warmtepomp. Dus ook hier geldt dat de keuzes die je maakt van grote invloed zijn op de prijs van de installatie.

Verdien je het dan wel terug?

 

Zoals gezegd hangt dat allereerst af van het besparingspotentieel. Dat is eenvoudig uit te rekenen: wat is je huidige aardgasverbruik gemiddeld per jaar? En wat is het tarief dat je voor een m3 aardgas betaald? Dan weet je wat je per jaar aan kosten hebt voor het verwarmen op aardgas. Vermenigvuldig dat met de levensduur van een warmtepomp en dan weet je wat je op termijn aan kosten besparen kunt.

Daar staat dan natuurlijk wel het verbruiken van elektriciteit tegenover. Zoals eerder al geschreven kan hiervoor een inschatting gemaakt worden door de leverancier van de warmtepomp. Als je dan ook weet welk tarief je betaald voor een kWh elektriciteit, zijn ook die kosten inzichtelijk. Vermenigvuldig ook dat met de levensduur. De lasten voor aardgas minus de lasten voor elektriciteit is de besparing die er te realiseren is.

En dat is fors. Hieronder een actueel rekenvoorbeeld:

 

Gemiddeld verbruik aardgas per jaar 1.400
Kosten m3 aardgas  €                    2,36 per m3
Levensduur warmtepomp 20 jaar
Kosten aardgas  €          66.080,00
Elektriciteitsverbruik warmtepomp 3.061
Kosten kWh elektriciteit  €                   0,70
Levensduur warmtepomp 20 jaar
Kosten elektriciteit  €         43.000,56
Besparingspotentieel  €         23.079,44
Besparingspotentieel per jaar  €           1.153,97

 

Uit bovenstaande blijkt dus dat -in dit geval- de besparing over de levensduur van de warmtepomp € 23.000,- bedraagt. We gaan er hierbij vanuit dat alle elektriciteit door de warmtepomp opgenomen, van het net wordt gehaald. Indien er zonnepanelen worden gebruikt, is dat natuurlijk niet het geval. Je kunt dan kiezen: ga ik ervan uit dat alle energie die de warmtepomp gebruikt wordt opgewekt door de zonnepanelen? Dan kun je € 0,00 rekenen voor een kWh elektriciteit. Het besparingspotentieel is dan € 66.000,-. Maar je kunt er ook tussenin gaan zitten, al naar gelang de hoeveelheid energie die het zonsysteem levert en hoe je er keuzes in maakt.

In deze blog gaan we er vanuit dat de helft van de elektriciteit door de zon wordt opgewekt. We rekenen dan ook geen € 0,70 per kWh maar € 0,35 per kWh. De elektriciteitskosten worden dan €21.427,- en de besparing over 20 jaar € 44.653,-.

Verdien je dan een systeem wel terug? Ook dat kunnen we relatief eenvoudig uitrekenen.

 

Stel dat er gekozen wordt voor een kwalitatief hoogwaardig systeem dan zijn de kosten daarvoor bij benadering zoals hieronder weergegeven:

 

Warmtepomp  €               16.700
Boiler 300 liter  €                 2.200
Montageset  €                    350
Installatie, montage en inbedrijfstelling  €                 4.600
Subsidie  €                 3.300
Totaal  €               20.550

 

Wordt het systeem terugverdiend? Jazeker. De investering bedraagt € 21.000,-, de besparing is € 45.000,-. Dat betekent dat het systeem zich na negen jaar heeft terugverdiend. De overige 11 jaar levert het systeem vervolgens per jaar een besparing op van € 2.200,- op de energielasten. En daar kun je een boel leuke dingen van doen!

Dan nog dit

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp? Dit is een veel voorkomende vraag als het gaat om warmtepompen. Maar waarom? Stelt u zich deze vraag ook wanneer u een nieuwe koelkast koopt? Of een auto? Je koopt een nieuwe koelkast of een auto omdat je hem nodig hebt of omdat je hem mooi vindt. Dit kan ook gelden voor warmtepompen. Vraag uzelf af waarom u in een warmtepomp investeert. Heeft u een warmtepomp nodig in een tijd waarin we allemaal fossiele brandstoffen uitfaseren en omdat u van het aardgas af wilt? Of omdat u voorop wilt lopen op het gebied van duurzaamheid? En u wilt zelfvoorzienend zijn? Wat de reden ook is, bent u bereid te investeren? Alleen u kunt die vraag beantwoorden.

Warmtepompen kunnen de waarde van uw huis verhogen

 

De komende jaren zullen we geleidelijk afscheid nemen van de voor het milieu schadelijke fossiele brandstoffen. Daarom is het zinvol om de toekomst van het verwarmen van uw eigen huis veilig te stellen. Een warmtepomp is een verstandige oplossing om de waarde van uw huis te verhogen. De investering is hoger dan de aanschaf van een nieuwe ketel. En aangezien de meeste mensen bang zijn om ver in de toekomst te kijken, is zo’n grote investering best spannend. Maar wat als zo’n investering de komende jaren flink loont?

 Geld investeren in je huis is meer waard dan het geld dat je op de bank hebt staan

 

Heb je veel spaargeld op de bank? Dan heeft u misschien gemerkt dat u bij de huidige rente weinig rendement behaalt. Als u investeert in uw huis, krijgt u uiteindelijk een hoger rendement. Spaargeld op de bank wordt ook belast. Daarom kunt u uw spaargeld beter investeren in een warmtepomp waarmee u veel geld bespaart op uw elektriciteitsrekening in plaats van er belasting over te betalen. Het rendement op uw spaargeld zal veel groter zijn.

Wat betekent dit voor u?

 

Natuurlijk is bovenstaande maar een voorbeeld en zijn er heel veel aannames gedaan die misschien niet met uw situatie overeenkomen. Het is daarom altijd maatwerk. Wat kan er in een woning? Welke eisen en wensen zijn er? Wat zijn de doelstellingen? Welk systeem wordt er gekozen? En al deze zaken hebben invloed om de potentiele besparing en de investering.

AndersVerwarmen kan hierbij ondersteunen. Uiteraard in het maken van de rekensommen, maar ook als het gaat om advies ten aanzien van uw mogelijkheden. Of om vanuit onze ervaring aan te geven wat slim is om te doen of minder verstandig is. Kortom: we helpen graag verder als het gaat om het verduurzamen van uw woning.

Neem gerust contact met ons op.

Bel ons Mail ons Whatsapp