5 tips voor minder CO2-uitstoot

zelf minder co2-uitstoot duurzaam anders verwarmen

Minder CO2-uitstoot begint bij onszelf. Er zijn allerlei manieren om je eigen ‘cabron footprint’ te verminderen. Kleine dingen, maar ook grote dingen. Hieronder geven we je 5 tips om ermee aan de slag te gaan, we hopen dat je ze opvolgt. Want goed voorbeeld doet goed volgen!

Tips voor minder CO2-uitstoot

Van de onderstaande tips voor minder CO2-uitstoot leveren sommige een grote bijdrage, andere een kleine bijdrage. Het is een mix van ‘quick wins’ en behoorlijke investeringen, maar alle beetjes helpen in de verduurzaming van onze maatschappij.

1. Verander je eetpatroon

De eerste tip, een ander eetpatroon, is een win-win voor je. Probeer ten eerste minder vlees te eten. De productie van vlees zorgt voor de uitstoot van veel broeikasgassen én kost veel water. De productie van vlees heeft de grootste impact op de CO2-uitstoot. Het verlagen van de vleesproductie heeft dus direct een enorme impact op de CO-2-uistoot. Maar hoe dan? In plaats van vlees kun je wat meer seizoensgroenten van lokale boeren eten. Hiermee geef je jouw gezondheid dus een stevige boost. En ondertussen zorg je voor minder CO2-uitstoot van vrachtwagens en schepen die voedsel duizenden kilometers moeten vervoeren. Hoe meer mensen dit doen, hoe groter het effect.

2. Rijd minder of rijd elektrisch

De maximumsnelheid op snelwegen is inmiddels verlaagd van 130 naar 100, maar daar stopt het niet. Er valt nog veel winst te behalen op de wegen. Pak daarom wat vaker het openbaar vervoer, of ga elektrisch rijden! Met de trein reizen in Nederland is energieneutraal omdat de elektriciteit die door de trein wordt gebruikt, opgewekt wordt door middel van windmolens. Uiteraard geldt dit niet voor dieselgestookte treinen. Elektrisch rijden bespaart ten opzichte van een brandstofauto 70% aan CO2-uitstoot. Bij Anders Verwarmen hebben we dat laatste getest, door volledig elektrisch naar Oostenrijk te rijden – en terug. Lees hier ons reisverslag!

3. Ga niet of minder vliegen

Een vliegreis retour naar Curaçao veroorzaakt 4.750 kg CO2-uitstoot. De helft van de jaarlijkse uitstoot van een gemiddeld huishouden. Vliegen is daarmee een heel grote veroorzaker van de toename van de CO2-uitstoot. Vraag jezelf daarom af of er niet een beter alternatief is voor vliegen. Denk aan de trein of de auto. En ga alleen vliegen als het echt niet anders kan. Hiermee valt heel erg veel CO2-uitstoot te besparen.

4. Kijk naar je elektriciteitsverbruikers

Installeer energiezuinige verlichting (led- of andere energiebesparende lampen). Schakel verlichting uit wanneer er niemand is, hetzij handmatig of via automatische sensoren. En koop energiezuinige apparaten. En schakel die geheel uit wanneer je ze niet gebruikt. Ontdooi je diepvries regelmatig en verwijder al het overtollige ijs en water om energie te besparen. Denk ook eens aan je wasdroger, ook die slurpt energie. Is die echt nodig? Of valt de was ook op andere manieren prima te drogen?

5. Bij wie koop je je energie?

Kijk ook naar wie je energieleverancier is en op welke manier die partij de energie opwekt. En wat ze doen aan verduurzaming van het opwekken van energie naar de toekomst toe. Kies je voor grijze stroom en aardgas? Of kies je voor duurzaam opgewekte stroom en bosgecompenseerd aardgas? Allemaal kleine maar belangrijke stappen om meer en meer duurzaam opgewekte energie te krijgen.

6. Ga met de tuin aan de slag

Zoals bekend zetten planten CO2 om in zuurstof. Maar daarnaast ziet het er vaak ook nog erg mooi uit. Ga dus de tuin in en plant wat bloemen en planten. Of maak een eigen moestuintje, zodat je ook nog eens seizoensgroenten uit eigen tuin kunt eten.

7. Isoleer je woning

Het kost wat meer, maar het levert ook meer op. Met name bij woningen die voor 1986 gebouwd zijn, valt vaak een hoop winst te behalen. Je hoeft overigens niet alles te verbouwen als je jouw woning wil isoleren. Pak bijvoorbeeld eerst de binnenwanden en de ramen aan. Daarmee bespaar je zo de helft op de energierekening.

8. Duurzaam verwarmen

Is je isolatie goed voor elkaar, dan betaalt een investering in een duurzaam verwarmingssysteem zich snel dubbel en dwars terug. Kies voor een warmtepomp in plaats van een gasgestookte cv-ketel, bijvoorbeeld. Of voor zonneboilers op het dak. De mogelijkheden zijn er en het milieu zal je dankbaar zijn! En let hierbij ook op de manier waarop je wilt koelen. Denk bijvoorbeeld aan koelen vanuit een bodembron in plaats van met een airconditioning. Dit scheelt enorm veel elektriciteit.

De grootste winst valt te boeken bij je woning. Lees in onze gratis handleiding hoe je dat aanpakt!

zelf minder co2-uitstoot duurzaam anders verwarmen

Download handleiding

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Bel ons Mail ons Whatsapp