Waar moet ik op letten bij de rookgasafvoer van een pelletkachel?

Overstappen van een aardgasgestookte cv-ketel naar een pelletkachel cv-ketel is relatief eenvoudig. Bovendien is het een duurzame oplossing, al vindt er wel verbranding plaats. En dus moet er voor de rookgasafvoer van de pelletkachel worden gezorgd. Het Bouwbesluit stelt daar een aantal eisen over, bijvoorbeeld over het formaat van 80 mm.

Tegenwoordig is er enige discussie over de pelletkachel, omdat het niet écht duurzaam zou zijn vanwege de fijnstoffen en het gebruik van pellets. Toch is de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij een brandende pelletkachel slechts 20% van dat bij een houtkachel. En wat betreft de pellets: het is niet moeilijk om duurzame pellets te vinden.

Maar duurzaamheid is niet het enige waar je rekening mee moet houden als je een pelletkachel aanschaft.

Lees ook: Hybride warmtepomp: redding of ramp

Rookgasafvoer pelletkachel

Bij de rookgasafvoer van een pelletkachel gaat het namelijk vooral om twee dingen: veiligheid en gezondheid. Jouw woning moet brandveilig blijven en je gezondheid mag niet in gevaar komen als gevolg van het rookgas.

Hoe je het rookgas afvoert, verschilt per verwarmingssysteem. Je kunt het rookgas van een pelletkachel niet op dezelfde manier afvoeren als het rookgas van een gashaard. Er zijn bijvoorbeeld verschillende materialen waar de afvoerbuis van gemaakt is.

In principe wil het hete rookgas altijd automatisch naar buiten, daar is het immers het meest koud. De geforceerde ventilator in de pelletkachel helpt het gas daarbij, zodat het meteen naar buiten wordt geleid – vanaf het eerste moment dat de verbranding begint.

Het Bouwbesluit over rookgasafvoer

Aan die rookgasafvoer zitten bepaalde eisen volgens het Bouwbesluit, al zijn die (nog) niet specifiek opgesteld voor pelletkachels. Daarom wordt vaak uitgegaan van de regels voor houtkachels. Maar houd bij het plaatsen van een pelletkachel of pelletketel altijd rekening met de veiligheid én de gezondheid.

Qua veiligheid moet je altijd voor een dubbele buis gaan zodra de rookgasafvoer door een plafond of dak gaat. De buis waardoor het rookgas wordt afgevoerd, wordt namelijk erg warm en dat kan brand veroorzaken. Bij een dubbele buis, waar ook isolatie in zit, wordt de buitenste buis veel minder heet. Het risico op brand is dan vele malen kleiner.

Dak of gevel?

Maar moet de rookgasafvoer via het dak, of mag het ook via de gevel? Afvoer via de gevel is aantrekkelijk vanwege de lage kosten, maar veel minder veilig. Het mag wel via de gevel, al zitten daar wel strenge eisen aan verbonden. Onder andere:

  • De buren mogen er geen last van hebben;
  • De afvoer is op een blinde muur, zonder ramen of ventilatieopeningen;
  • Er moet een dubbele buis gebruikt worden;
  • Ook bij sterke tegenwind moeten de rookgassen naar buiten worden afgevoerd, een installateur moet dit berekenen.

Het grootste nadeel aan afvoer via de gevel is echter gerelateerd aan gezondheid. De kans wordt namelijk groot dat je rookgassen onverdund gaat inademen. Zorg daarom altijd dat de afvoer boven het hoogste punt van je huis uitkomt. Via de gevel naar buiten kan, maar zorg daarna wel dat de buis alsnog boven het dak van je huis uitkomt om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Het formaat van de afvoerbuis: 80 mm of groter?

Verder worden er ook eisen gesteld aan de diameter van de afvoerbuis, die normaliter 80 mm is bij rookgasafvoer. Zoals gezegd is het systeem gemaakt voor een specifiek type verwarming. Het vermogen van die verwarming maakt dan voor het materiaal niet uit, al kan de diameter van de afvoerbuis wel groter worden op basis van het vermogen.

Verder is het raadzaam om zo weinig mogelijk bochten in je afvoer te hebben. Bochten geven immers weerstand, waardoor de (geforceerde) ventilator in je pelletkachel meer energie nodig heeft om het rookgas af te voeren. Als er te veel tegendruk komt, zal er een storing ontstaan om te voorkomen dat het rookgas in de kachel blijft hangen.

Veiligheid en gezondheid voorop bij rookgasafvoer pelletkachel

In conclusie gaat het bij rookgasafvoer van een pelletkachel dus vooral om twee dingen: veiligheid en gezondheid. Het lijkt simpel, zo’n buis door het plafond naar buiten, maar dat is het allerminst. Zorg dus altijd dat je een installateur hierbij betrekt.

Weet je al hoe je jouw woning kunt verduurzamen? Lees het in onze gratis handleiding!

Lees onze gratis handleiding:
‘Je woning duurzaam verwarmen’

duurzaam verwarmen woning particulieren handleiding anders verwarmen
Download handleiding

Lees ons gratis whitepaper:
‘De gouden toekomst van de installateur’

whitepaper toekomst installateur warmtepomp duurzaam anders verwarmen
Download whitepaper

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Bel ons Mail ons Whatsapp