Tips om duurzaam te verwarmen bij nieuwbouw

verwarming bij nieuwbouw anders verwarmen

In 2019 werden ruim 70.000 nieuwbouwwoningen gebouwd, het hoogste aantal sinds 2009, blijkt uit cijfers van het CBS. Er is gedurende deze acht jaar veel veranderd, niet alleen als gevolg van de crisis. Een nieuwbouwwoning hoeft tegenwoordig immers niet meer aangesloten te worden op het aardgasnet. Maar waar moet je op letten bij het kiezen voor een type verwarming bij nieuwbouw?

In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. De provincie Zuid-Holland wil zelfs al vanaf 2035 stoppen met gasgebruik. En in Drenthe hebben alle woningbouwcorporaties met elkaar afgesproken al in 2040 hun woningvoorraad energieneutraal te hebben. Ze willen anders verwarmen en dat vraagt om innovatie. Oude gebouwen moeten grondig gerenoveerd worden en de gasgestookte cv-ketels worden veelal vervangen door warmtepompen. Toch zijn ook andere alternatieven, zeker bij nieuwbouw.

De beste mogelijkheden voor duurzame verwarming bij nieuwbouw

Het einde van de gaswinning in Groningen is in zicht, dat betekent dat er nieuwe mogelijkheden voor duurzame verwarming bij nieuwbouw nodig zijn. Vrijdag 24 augustus 2018 publiceerde Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, het nieuwe concept-gasbesluit. Daarmee begon de beëindiging van gaswinning. En daarmee werd de vraag naar alternatieven nog dringender. Maar wat zijn de alternatieven bij nieuwbouw?

1) Aardwarmte

Nieuwbouw leent zich uitstekend voor het gebruik van aardwarmte, mits ook de bodem hiervoor geschikt is. Je kunt ervoor kiezen om boringen te doen, maar het is ook mogelijk (en minder risicovol) om gebruik te maken van ondiepe aardwarmte (tot 5 meter diep) met behulp van aardwarmte korven. Een warmtepomp kan het hele jaar de warmte uit de bron gebruiken om het huis te verwarmen, of juist de koude gebruiken om het huis te koelen.

2) Zonneboilers

Zonnepanelen zie je steeds vaker, maar in tegenstelling tot zonneboilers leveren die niet direct warmte. Zelfs op een zonnige winterdag kun je de warmte van zonneboilers gebruiken om te douchen, zonder dat een warmtewisselaar veel extra arbeid hoeft te leveren. Met een buffervat zit je sowieso goed. Bij een nieuwbouwwoning zou je het complete verwarmingssysteem erop af kunnen stemmen.

3) Vloer- en muurverwarming

Een nieuw te bouwen huis biedt de mogelijkheid om vloer- en muurverwarming aan te leggen, in plaats van ouderwetse radiatoren. Hiermee zorg je niet alleen dat er gebruikgemaakt kan worden van lage temperatuurverwarming (LTV), maar bovendien biedt dit extra comfort. Dit is een investering die zich vrijwel altijd terugbetaalt. Daarnaast betekent LTV ook dat een eventuele warmtepomp minder arbeid hoeft te verrichten om het verwarmingswater op temperatuur te brengen.

Andere mogelijkheden voor verwarming bij nieuwbouw

Hoewel deze drie mogelijkheden op de lange termijn het meest rendabel zijn, betekent dit niet dat er geen andere opties zijn. Een pelletkachel die fungeert als cv-ketel (een pelletketel dus) is duurzamer dan de gasgestookte cv-ketel, maar behoort niet tot de beste opties bij nieuwbouwwoningen. Je moet immers wel zo nu en dan de voorraad pellets bijvullen. In oudere woningen kan een pelletketel daarentegen wel goed gebruikt worden, omdat de ketel in veel gevallen kan worden aangesloten op het reeds aanwezige verwarmingssysteem.

Ook een luchtwarmtepomp is geen slecht alternatief voor verwarming op gas, maar verwarming bij nieuwbouw kan simpelweg beter. Voor mensen die hun huis of tuin niet willen verbouwen voor duurzame verwarming, biedt de luchtwarmtepomp soelaas. Bij nieuwbouw vormt dit echter geen obstakel en zo ligt de weg naar een bijzonder efficiënt verwarmingssysteem open.

Anders Verwarmen bij nieuwbouw

Bij Anders Verwarmen willen we de overstap van de gasgestookte cv-ketel naar duurzame verwarming bij nieuwbouw graag samen met de installateur realiseren. Wij bekijken per situatie wat het meest rendabele systeem is en helpen bij de aanleg van de bron. Jij installeert de pomp en het afgiftesysteem. Het aantal nieuwbouwwoningen neemt ieder jaar toe en dat moet zo veel mogelijk duurzaam gebeuren.


Meer weten over deze gouden toekomst van de installateur? Lees dan ons gratis whitepaper!

verwarming bij nieuwbouw anders verwarmen

Download whitepaper

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp