Nederland is klaar voor de warmtepomp

waarom een warmtepomp voordelen anders verwarmen

Voor consumenten wordt de drempel om over te stappen op een warmtepomp steeds lager. De afgelopen maanden stonden de kranten vol met artikelen over de warmtepomp. En men beseft nu dat de gasgestookte cv-ketel op zijn retour is. Maar waarom een warmtepomp een goed alternatief is, dat is voor velen nog onduidelijk. Het is meer een kwestie van moeten dan willen. Hier zetten we de warmtepomp voordelen ten opzichte van de gasgestookte cv-ketel op een rij.

Nog nooit werd “warmtepomp” zo vaak gegoogeld als op 28 maart 2018. Plotseling stond iedere krant er vol mee en ook de NOS besteedde er via Nieuwsuur veel aandacht aan. Iedereen had ineens vragen: hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Maar de voornaamste reden om over te stappen op de warmtepomp, heeft weinig te maken met de warmtepomp zelf. De uittocht van de gasgestookte cv-ketel luidt namelijk het tijdperk van de warmtepomp in.

Toch is er de afgelopen decennia flink geïnvesteerd in onderzoek om warmtepompen te verbeteren. Ook zonder rekening te houden met CO2-uitstoot en Groningse aardbevingen, zou de warmtepomp namelijk een betere optie kunnen zijn dan de ouderwetse cv-ketel.

Multifunctioneel is een voordeel

Een eerste voordeel van de warmtepomp is dat ze eigenlijk twee apparaten in één is. Nu gebruik je een cv-ketel in de winter en airconditioning in de zomer. Maar met een warmtepomp kun je zowel verwarmen als koelen. En met behulp van warmte koude opslag (wko) middels geothermie kun je hier nóg beter gebruik van maken.

Financiële voordelen van een warmtepomp

Hoewel het een behoorlijke investering is, zitten er op de lange termijn zeker financiële voordelen aan een warmtepomp. Zoals een HR-ketel een terugverdientijd heeft ten opzichte van een ouderwetse cv-ketel, zo heeft een warmtepomp een terugverdientijd ten opzichte van de HR-ketel. Binnen ongeveer 15 jaar heeft de gebruiker het aankoopbedrag van een warmtepomp terugverdiend met de besparing op de gasrekening. Met een aardwarmte korf is de terugverdientijd zelfs nog korter, tussen de 9 en 12 jaar.

Levensduur en onderhoud

Omdat warmtepompen nog redelijk nieuw zijn, is er nog niet veel bekend over de levensduur. Over het algemeen wordt er een verwachte levensduur van 20 jaar gehanteerd. Maar in de praktijk blijkt dit vaak meer richting de 30 jaar te liggen. Daarmee profiteert de gebruiker dus langer van de terugverdientijd, zeker wanneer je dit afzet tegenover een cv-ketel. Bovendien behoeft een warmtepomp veel minder onderhoud dan een cv-ketel. Natuurlijk is een jaarlijkse inspectie verstandig, maar niet noodzakelijk.

Ideaal bij nieuwbouw

waarom een warmtepomp voordelen warmtepomp anders verwarmen

Er komt steeds meer nieuwbouw, goed nieuws voor de warmtepomp (Bron: CBS)

Na een dip in 2014 worden er weer veel nieuwe huizen gebouwd. En bij nieuwbouw is een warmtepomp juist uitermate geschikt. Het is immers een hele klus om een oud huis te voorzien van bijvoorbeeld vloerverwarming. Maar bij nieuwbouw is dit vaak de normaalste zaak van de wereld.

Dergelijke lage temperatuurverwarming (LTV) leent zich uitstekend voor het gebruik van een warmtepomp. We spreken van LTV bij een verwarmingssysteem waarbij de aanvoertemperatuur maximaal 55 °C is. Bij radiatoren is deze temperatuur ongeveer 70 °C. Omdat de warmtepomp bij LTV dus minder arbeid hoeft te leveren om de warmte uit de bron over te zetten in het afgiftesysteem, wordt haar rendement nóg hoger.

Geen fossiele brandstoffen

Tot slot blijft het natuurlijk een voordeel dat er geen (of minder) fossiele brandstoffen nodig zijn voor een warmtepomp. Dat is goed voor het milieu, terwijl je ook niet meer afhankelijk bent van gas uit andere landen (en de stijgende gasprijs). Bovendien wordt er ondertussen ook aan de weg getimmerd op het gebied van wind- en zonne-energie. Een warmtepomp verbruikt weliswaar meer elektriciteit, maar ook die energie wordt steeds vaker groen opgewekt.

Dus waarom een warmtepomp?

In plaats van waarom een warmtepomp kunnen we dus misschien beter vragen: “waarom niet?” Een warmtepomp is op de lange termijn goedkoper, beter voor het milieu, multifunctioneel en duidelijk de beste optie bij nieuwbouw. Niet voor niets wordt de aansluitplicht op het gasnet binnenkort verleden tijd. Het is niet meer nodig. Sterker nog: het is niet meer wenselijk.

Nederland is klaar voor de warmtepomp. Daarom ga je als installateur steeds vaker te maken krijgen met klanten die een warmtepomp willen, maar eigenlijk niet weten waarom een warmtepomp de juiste oplossing is. Ze weten niet welke voordelen de warmtepomp biedt. Nu kun je simpelweg een warmtepomp voor ze installeren, of ze juist echt verder helpen en kijken wat voor hun specifieke situatie de beste oplossing is. Daarvoor ben je bij Anders Verwarmen aan het juiste adres, wij zijn het kenniscentrum voor de installateur. Wij overleggen met je klant wat zijn opties zijn, jij installeert het systeem. Groot of klein, maakt niet uit. Samen kunnen we Nederland duurzaam verwarmen.


Meer weten over de gouden toekomst van de installateur? Download dan ons gratis whitepaper!
waarom een warmtepomp voordelen anders verwarmen

Download whitepaper

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp