De vraag naar warmtepompen en de onwetendheid bij de installateur

warmtepomp installateur vraag profiteren anders verwarmen

2018 is het jaar van de doorbraak van de warmtepomp: de vraag naar warmtepompen is groot, er is volop media-aandacht en installateurs gaan massaal op cursus om zich om te scholen tot warmtepomp installateur – en architect, zo merkte ook Doekle Terpstra op. En dat allemaal terwijl de werkdruk in de installatiebranche ongezond hoog is. Als installateur voel jij dat ook ongetwijfeld.

Zoals het nu gaat, gaan we de klimaatdoelen niet halen. Er móét iets gebeuren om de mismatch tussen vraag en aanbod te overbruggen.

Groeiende vraag naar warmtepompen

De vraag naar warmtepompen is groot, maar het aanbod is zeer gering. Dat ligt niet aan het aantal warmtepompen, maar aan het aantal warmtepomp installateurs.

Een warmtepomp installeren is voor veel installateurs namelijk nog onbekend terrein. Om nog maar te zwijgen over de verschillende mogelijkheden qua bron (bodem, water of lucht).

Ook zijn er warmtepomp installateurs die wel warmtepompen installeren, terwijl ze hier eigenlijk te weinig kennis voor hebben. Een warmtepomp is immers niet altijd de juiste oplossing. Er worden veel luchtwarmtepompen geïnstalleerd, simpelweg omdat er maar weinig installateurs gecertificeerd zijn om water- of bodemwarmtepompen te installeren.

Naast de technische installatie is ook de taak van het ontwerpen van een verwarmingssysteem bij de installateur op het bordje beland, terwijl hij daar én geen tijd én onvoldoende kennis voor heeft. Daar heeft de installateur dus hulp bij nodig.

Word warmtepomp installateur, in plaats van architect

Eigenlijk zou een warmtepomp installateur alleen de installatie voor zijn rekening hoeven te nemen, daar zal vrijwel iedere installateur het over eens zijn. Laat het ontwerpen van een verwarmingssysteem dat perfect bij de specifieke situatie past maar aan anderen over. Dat is ook een compleet andere tak van sport.

Bij Anders Verwarmen leveren we niet alleen warmtepompen, we zijn ook jouw partner als het gaat om het ontwerpen van het ideale verwarmingssysteem. Wij onderzoeken wat voor jouw klant de meest rendabele, duurzame optie is en zorgen voor het aanleggen en installeren van de bron, als daar bepaalde certificaten voor nodig zijn die jij niet hebt. Jij installeert vervolgens de warmtepomp en het afgiftesysteem. En zo gaan we verder naar de volgende klant.


Wil je meer weten over deze gouden toekomst van de installateur? Lees dan ons gratis whitepaper!

hoe werkt een warmtepomp rendement terugverdientijd soorten anders verwarmen

Download whitepaper

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp