Kun je waterstof thuis toepassen?

waterstof thuis gevaarlijk anders verwarmen

Verduurzaming kan onveilig zijn, zo kopte de NOS in januari 2020. Mensen experimenteren met fietsaccu’s en batterijen van elektrische auto’s en dat leidt tot levensgevaarlijke situaties. Maar ondertussen wordt ook steeds vaker waterstof thuis toegepast. Is dat de toekomst van duurzame verwarming?

Dat we moeten verduurzamen is inmiddels wel duidelijk. Maar de manier waarop, daar is nog altijd veel discussie over. Maar over één ding zijn de experts het eens; het is niet verstandig dat men thuis zelf op zoek gaat naar alternatieve energiebronnen door te experimenteren met waterstof of batterijen.

Als er iets mis gaat, gaat het immers meteen goed mis. Er komen giftige stoffen vrij en er is explosiegevaar. Dat heeft dus consequenties voor veel meer huishoudens dan alleen de persoon die experimenteert.

Waterstof thuis gebruiken

Waterstof thuis opslaan klinkt misschien als de toekomst, maar veiligheid is hierbij het allerbelangrijkste. Bij het artikel van de NOS is ook te zien hoe dat eruitziet. In dit geval gaat het gelukkig nog om een gecontroleerd experiment. Maar het zegt genoeg dat de installatie alleen gebruikt mag worden wanneer er deskundigen bij zijn.

Het zal de komende jaren ook nog bij experimenten blijven. Het zal naar alle waarschijnlijkheid nog zeker twintig tot dertig jaar duren voordat waterstof massaal kan worden toegepast. Om nog maar te zwijgen over de grootschalige duurzame productie van waterstofgas om vervolgens in de enorme behoefte te voorzien. Bovendien zal eerst de (zware) industrie aan de beurt zijn, voordat het bij huishoudens terecht komt.

Geen waterstof in huis, wat dan wel?

Maar als waterstof in huis nog te gevaarlijk is, wat is dan wél het duurzame alternatief voor de gasgestookte cv-ketel? Of moeten we nog tien jaar door met aardgas? Nou, dat laatste zeker niet. En mocht je dat toch willen, kijk dan eens naar een hybride warmtepomp. Maar er zijn tegenwoordig al duurzame alternatieven genoeg – alternatieven die alle onderzoeken waar waterstof net aan begint al lang achter de rug hebben.

Lees in onze gratis handleiding alles over de duurzame manieren om je woning te verwarmen!

waterstof thuis gevaarlijk anders verwarmen

Download handleiding

 

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp