Is het verduurzamen van je woning rendabel?

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt dat je woning duurzaam maken een investering is die zich niet terugbetaalt. De besparing die het verduurzamen oplevert, weegt niet op tegen het kostenplaatje dat de investering met zich meebrengt. Maar klopt dat?

Waarschijnlijk klopt dat voor een groot aantal woningen. In veel gevallen is de investering simpelweg te hoog om terugverdiend te worden. Dat wil uiteraard niet meteen zeggen dat het duizenden euro’s kost. Het betekent alleen dat het break-even punt niet bereikt wordt.

Maar er zitten nog andere kanten aan het verhaal…

Waarom dan je woning duurzaam maken?

Ten eerste is je woning duurzaam maken niet alleen een financiële overweging. Vrijwel altijd komt het ook het comfort ten goede. Een nieuwe dakkapel of het vernieuwen van je oprit is ook geen investering die zich terugverdient, maar die doen we toch ook? En wat te denken van bijvoorbeeld nieuwe kozijnen in je woning? Ook dat verdient zich in veel gevallen niet terug maar levert wel comfort op. Verdienen we onze keuken, slaapkamer, vakantie, auto, fiets of scooter dan wél terug?

Natuurlijk bestaat de kans dat je de overstap van radiatoren naar vloerverwarming niet kunt terugverdienen. Stel dat het je na dertig jaar terugverdient, maar al weet dat je hier slechts twintig jaar blijft wonen. Dan heb je toch al een groot deel van de investering terugverdiend én twintig jaar lang meer comfort. En naar alle waarschijnlijkheid is je woning meer waard.

Dat maakt de investering al een stuk aantrekkelijker!

Iedere woning is anders

Een tweede tegenargument is dat bijna iedere woning anders is. Het is daarom veel te kort door de bocht om te zeggen dat de investeringen niet terug te verdienen zijn. Want voor heel veel woningen is een verduurzaming wél een rendabele investering. Zeker wanneer er alleen een nieuwe warmteopwekker nodig is, blijkt het altijd een goede investering te zijn. Hetzelfde geldt voor energie-opwekkers zoals zonnepanelen, die verdienen zich ook nagenoeg altijd terug.

Het zijn de extra dingen die de investering vaak minder rendabel maken. De dingen die het comfort aanzienlijk verhogen; een ander afgiftesysteem of isolerende maatregelen, bijvoorbeeld.

Verduurzamen is dus altijd maatwerk!

Een rendabele verduurzaming

Ben je puur en alleen uit op financiële voordelen, dan is het raadzaam om de berekening van je investering en de besparing die deze met zich meebrengt continu te herzien. Ga voor de investeringen die het meeste rendement opleveren en laat de extraatjes achterwege.

Kijk dus goed naar wat kan en een besparing oplevert.

Het grotere plaatje

Vanuit economisch motief is het dan misschien niet rendabel, vanuit milieutechnisch oogpunt (en dus ons toekomstperspectief) is elke verduurzamingsmaatregel die resulteert in een reductie van de CO2-uitstoot rendabel! Uiteindelijk draait de energietransitie immers om het verminderen van de CO2-uitstoot!

Uiteindelijk draagt iedere kleine investering in het terugdringen van het energieverbruik en het beperken van de CO2-uitstoot bij aan het verduurzamen van ons land. Het veranderen van ons klimaat zien we gebeuren en de oorzaken kennen we ook. Het is niet voor niets dat er afspraken tussen landen zijn gemaakt om de verhoging van de temperatuur op aarde terug te dringen.

Als je dus kijkt naar het grotere plaatje zou je kunnen zeggen dat ook het afwegen van kosten en baten op dat hogere niveau plaats moet vinden. Wat kost het als we zo doorgaan? En wat levert het op wanneer we duurzamer met energie omgaan? Hebben we niet gewoon een schuld naar de toekomstige bewoners van dit land in te lossen? En willen we deze wereld niet beter achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen? En wat mag dat ons kosten?

Lees in onze gratis handleiding hoe je jouw woning of bedrijfspand duurzaam kunt verwarmen!

woning duurzaam maken rendabel investering duurzaam anders verwarmen

Download handleiding

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Bel ons Mail ons Whatsapp