Hoe kun je jouw woning koelen?
15 september 2020. Het kwik stijgt tot 35,1 graden Celsius. Het wordt de warmste dag in september ooit, een stokoud record uit 1929 smelt. In sommige woningen is het niet meer uit te houden, zo warm. Hoe kun je jouw woning koelen bij dit soort extremen?
Je woning koelen, is het nodig?
We gaan steeds meer nadenken over hoe we een woning koelen het beste kunnen aanpakken. Tegenwoordig wordt bijna ieder jaar wel een warmterecord verbroken, de klimaatverandering is in volle gang. In het klimaatakkoord is volop aandacht voor duurzame verwarming en alternatieven voor gas, maar over het duurzaam koelen van woningen wordt veel minder gesproken.
Op vakantie in het buitenland zie je vrijwel overal airconditioning, maar in Nederland veel minder. Terwijl we door de afgelopen zomers daar wel steeds vaker naar verlangen.
Is airconditioning de oplossing?
Kort gezegd: nee. Als we op grote schaal besluiten om toch airconditioning in te zetten, gaat dat ten koste van het milieu door de enorme elektriciteitsvraag. We moeten op een duurzame manier onze woning koelen.
En de warmtepomp?
Huishoudens die al zijn overgestapt op een warmtepomp weten dat dit een oplossing kan zijn. Met een warmtepomp kun je immers verwarmen én koelen. Het is dus eigenlijk een duurzame cv-ketel en airconditioning in één.
Met een lucht/water-warmtepomp zet je de warme lucht die de buitenunit onttrekt om in koud water dat door je verwarmingssysteem loopt. Bij voorkeur gebruik je vloerverwarming voor het beste effect. Omdat er wel een minimumtemperatuur is voor het water in verband met condensvorming in het verwarmingssysteem, zal je woning helaas niet zo koud worden als met een airco. We spreken hier dan ook liever van verkoeling of afkoeling, dan van koeling. De lucht/water-warmtepomp kan dit doen tegen een rendement van tussen 3 en 4 en dat betekent dat dit relatief veel elektrische energie kost.
Een andere optie is een water/water-warmtepomp. Koud water loopt door buizen onder de grond. Het water krijgt daar een temperatuur van ongeveer 12 graden. Dat water gebruik je in de zomer om het water in je verwarmingssysteem af te koelen waarmee je de woning afkoelt. Het water in je verwarmingssysteem warmt op en die warmte wordt weer aan het bodemsysteem afgegeven en afgestaan aan de bodem. Die warmte gebruik je vervolgens in de winter om je woning te verwarmen.
Een grotere investering, maar één die zich terugverdient én bijzonder milieuvriendelijk is. Het verkoelen van de woning kost dan namelijk alleen de elektriciteit om twee circulatiepompen te voeden. En dat is ten opzichte van de energie die een airconditioning of een lucht/water- warmtepomp vragen voor verkoeling, slechts een fractie.
Ouderwetse manieren om je woning te koelen
Dan zijn er natuurlijk ook nog ouderwetse manieren om je woning te koelen. Een paar tips:
- Houd op een warme dag ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. De warme buitenlucht komt dan zo min mogelijk binnen.
- Zet ’s avonds ramen en deuren tegen elkaar open om frisse lucht door het huis te laten waaien. Je spoelt dan als het ware je woning met koelere lucht.
- Zorg voor zonwering bij de ramen waar vaak de zon op staat. Hiermee zorg je voor zo min mogelijk zoninstraling in de woning en daarmee warmt het binnen minder op.
- Heb je een plat dak? Plaats hier dan planten om het dak koel te houden. Een sedumdak is hiervoor uitermate geschikt. En het staat ook nog eens mooi.
Bovenstaande maatregelen zijn uiteraard het meest energiezuinig, want deze kosten geen energie!
Benieuwd wat specifiek voor jouw woning een goede oplossing zou kunnen zijn? Download dan onze gratis handleiding!
Het formulier is verlopen
whitepaper