Samen met Derks Installatietechniek uit Hornhuizen, PicoEnergy uit Oostenrijk en Eco2All uit Boxtel hebben we een bestaande woning met een belangrijk deel nieuwbouw vrij gemaakt van aardgas. We hebben hiervoor een lucht/ water warmtepomp, een buffervat en een tapwaterboiler geplaatst. Een bijzonder project, in meerdere opzichten.

Wat mochten wij verduurzamen?

Het voorhuis is van een bouwjaar ergens in de 17de eeuw. Deze heeft dienst gedaan als woning en later als schuur. Inmiddels is deze woning weer in ere hersteld en ingericht als woonkamer. Achter dit ‘oude’ gedeelte is door de bewoner zelf een nieuw gedeelte gebouwd met keuken en slaapkamers. In een stijl die past bij de ‘oude’ woning. Een prachtig resultaat!

De woning staat in een wierdedorp in de gemeente Eemsdelta, Groningen.Een regio die zwaar getroffen is vanwege het winnen van aardgas. Een aardgasvrije woning was mede hierdoor een grote wens. Maar… ging dat lukken? Een oude woning aan de voorzijde, een nieuw gedeelte achter en dan ook nog een jacuzzi en drie douches…

En hoe hebben we dat gedaan?

Dit kan gewoon. Een PicoEnergy WPLC412 verwarmd een buffer en een boiler. De warmtepomp is op het platte dak geplaatst tussen ‘oude’ woonhuis en het nieuwe gedeelte. Nagenoeg uit het zicht en buiten onhoorbaar. Vanuit het buffervat wordt warmte naar de woning gebracht. En vanuit de boiler wordt het warme tapwater getapt. De warmtepomp levert hiervoor ook bij koude dagen voldoende warmte voor een comfortabele woning en een hoog comfort tapwater. Het geheel is door Derks Installatietechniek geplaatst, geïnstalleerd en inbedrijfgesteld. Was het eenvoudige klus? Nee, zeker niet. Maar wel een die zeer geslaagd is en waar de bewoners de aankomende jaren heel veel plezier van zullen hebben.

O ja.. in combinatie met de PV-panelen op de schuur is deze woning ‘nul op de meter’. Dus een hoger comfortniveau tegen heel veel lagere maandlasten.

Meer weten? Zie

www.derksinstallatietechniek.nl

www.picoenergy.at

www.eco2all.nl

www.anders-verwarmen.nl

Bel ons Mail ons Whatsapp