De toekomstige energierekening laag houden

besparen op energierekening omhoog 2019 duurzaam anders verwarmen

Tegenwoordig gaat bijna ieder jaar de energierekening omhoog. Een Nederlands huishouden was in 2020 gemiddeld ruim € 1.900 kwijt aan energiekosten. Het grootste deel van die kosten, ongeveer 70%, heeft te maken met gas. Dus wie wil besparen op de energierekening kan daar de meeste winst behalen!

Gemiddeld verbruik en gemiddelde prijzen

In Nederland ligt het gemiddelde verbruik rond de 1.400 m3 aardgas en 3.800 kWh stroom. Het zorgt ervoor dat ruim twee derde van de energierekening bestaat uit kosten voor gas, tegenover één derde aan elektriciteit.

Gas is nu eenmaal duurder dan elektriciteit – veel duurder. Elektriciteit kost tussen de € 0,20 en € 0,25 per kWh, maar de gemiddelde gasprijs lag in 2020 tussen de € 0,85 en € 0,90 per m3. En die stijgt in rap tempo. Ter vergelijking: vijf jaar geleden lag deze nog tussen de € 0,55 en € 0,60.

Energierekening omhoog vorig jaar

Ook in 2020 ging de energierekening omhoog, simpelweg vanwege deze prijsstijging. Want dat de gasprijs verder zal stijgen, daar is geen twijfel over. We gaan over de € 1,- per m3. Reden genoeg om deze snel groeiende, maandelijkse kostenpost op een duurzame manier te beperken!

We moeten van het gas af én de grootste winst ligt in het energie besparen op verwarming. Eén en één is twee, zou je zeggen, maar zo simpel is het niet.

Hoe kun je besparen op de energierekening?

Je kunt veel doen om te besparen op de energierekening. Je kunt ervoor kiezen om korter te douchen en de verwarming op een lagere temperatuur te zetten, maar dat gaat ten koste van je comfort. Een rigoureuze aanpak levert op de lange termijn meer op én kan het comfort juist verbeteren – wanneer je het combineert met andere maatregelen.

Een voorbeeld: je verwarmt nu met een aardgasgestookte cv-ketel en hoge temperatuur radiatoren. Nu ga je investeren in een nieuw verwarmingssysteem. Een flinke verbouwing, want ook de radiatoren gaan eruit om plaats te maken voor lagetemperatuurverwarming, namelijk vloerverwarming, convectoren of lage temperatuur radiatoren. Je woning is al goed geïsoleerd, dus daar hoeft gelukkig niets aan te gebeuren.

Al met al een behoorlijke investering, maar één die zich op de lange termijn terugbetaalt. Bovendien is door de lage temperatuur verwarming het comfort aanzienlijk verhoogd. Want de woning houdt tijdens het stookseizoen een gelijkmatige en comfortabele temperatuur.

Nieuwe vormen van verwarming

Er is veel discussie over de alternatieven voor de aardgasgestookte cv-ketel. De warmtepomp lijkt de meest voor de hand liggende oplossing, maar wat voor warmtepomp dan? Blijf je afhankelijk van gas met een hybride warmtepomp? Of ga je voor een volledig elektrisch systeem? En wat wordt dan de bron? Lucht, water of de bodem? Vragen die alleen beantwoord kunnen worden door een expert, want iedere woning heeft een unieke energievraag.

En hoe zit het met waterstof?

Ondertussen wordt er ook geëxperimenteerd met verwarming op waterstof. Het zou op het huidige aardgasnet passen én het is duurzaam. Maar dat lijkt wat te kort door de bocht.

Er zullen hoe dan ook veel aanpassingen gedaan moeten worden aan het huidige aardgasnet, ook bij de mensen thuis. Maar daarnaast zal het nog tientallen jaren duren totdat waterstof op grote schaal beschikbaar is voor Nederlandse huishoudens. Daardoor is ook nog onbekend wat de prijs van waterstof zal zijn. Het is nog maar de vraag of verwarming op waterstof goedkoper zal zijn dan verwarming op elektriciteit…

De toekomst van verwarming

Als mensen in de verre toekomst terugkijken naar 2020, dan zullen ze waarschijnlijk denken: Waarom hielden ze toch zo vast aan aardgas? Ze hadden de techniek voor duurzame verwarming toch al?

En inderdaad, die techniek is er. Helaas wordt deze nog te weinig gebruikt. We houden nu eenmaal niet van verandering, zo lijkt het. Toch zijn er in de (nabije) toekomst ook interessante ontwikkelingen gaande!

Duurzame initiatieven

Een van de vele duurzame initiatieven is het huren of leasen van een warmtepomp. Het is al mogelijk een cv-ketel te huren, het zou goed kunnen dat dit in de toekomst ook met een warmtepomp gebeurt. De investering en het risico worden kleiner gemaakt, zodat Nederland weer een goede stap zet richting verduurzaming.

Ook kunnen we gaan profiteren van de kracht van het collectief. In één klap de hele straat aan de warmtepomp. Dat kan door in ieder huis een warmtepomp te plaatsen, of door één groot verwarmingssysteem dat de hele straat voorziet. Een klein, maar zelfredzaam warmtenet.

Hoe ziet jouw toekomstige energierekening eruit?

Eén ding is zeker: de toekomstige energierekening zal ongekend hoog zijn voor degenen die nog afhankelijk blijven van aardgas. De grootste sta-in-de-weg is de onzekerheid. Logisch, want wat voor de ene woning een geweldige oplossing is, kan voor een andere woning niet rendabel zijn.

Daarom is de persoonlijke benadering zo belangrijk bij het vinden van een geschikt, duurzaam verwarmingssysteem. Download onze gratis handleiding en ontdek de mogelijkheden voor jouw woning!

rookgasafvoer pelletkachel 80 mm bouwbesluit pelletketel pellet cv-ketel anders verwarmen

Download handleiding

Bel ons Mail ons Whatsapp