Is de waterstof cv-ketel een goed alternatief?

waterstof cv-ketel kopen anders verwarmen duurzaam warmtepomp

Zowel voor particulieren als installateurs zijn het spannende tijden. Er worden volop innovaties ontworpen voor nieuwe vormen van duurzame verwarming. De waterstof cv-ketel is daar een goed voorbeeld van.

Toch is de techniek omtrent waterstof niet nieuw. In België hangen ongeveer 18.000 (aangepaste) waterstof cv-ketels van Viessmann die draaien op aardgas.

In Nederland heeft de cv-ketel op waterstof nog geen goedkeuring. Het is dus nog niet toegestaan om op eigen initiatief een dergelijk apparaat te gebruiken. De overheid wil eerst op kleine schaal testen, zoals in Hoogeveen, voordat het massaal uitgerold wordt.

Wanneer kun je een waterstof cv-ketel kopen?

Het kan zo nog vijftien (of zelfs twintig) jaar duren totdat de waterstof cv-ketel wél massaal kan worden toegepast. Niet doordat de ketel nog zo lang ontwikkeld moet worden, maar vooral omdat de productie van waterstof nog lang niet zo ver is. Als grote delen van het land ineens overstappen op waterstof, moet eerst de grootschalige productie worden opgezet. Die capaciteit is er nu simpelweg niet.

En bovendien is natuurlijk eerst de (zware) industrie aan de beurt, daar valt immers de meeste winst te behalen voor het klimaat. Bovendien wordt daar een hoge temperatuur gevraagd, iets wat met louter elektriciteit heel veel energie kost.

Toch zijn de vooruitzichten goed. Het is sowieso een goede ontwikkeling dat er steeds intensiever gezocht wordt naar verschillende mogelijkheden om duurzaam te verwarmen.

Maar wat als je nu of binnenkort een nieuw verwarmingssysteem nodig hebt? Hoe zijn de vooruitzichten dan?

Lees hier alles over de hybride warmtepomp!

De klimaatdoelen halen met een waterstof cv-ketel

Of je de klimaatspijbelaars nu steunt of niet: het is duidelijk dat we nu iets moeten veranderen. Het lijkt erop dat we de klimaatdoelen van Parijs niet gaan halen. En op korte termijn kan de waterstof cv-ketel daar geen verandering in brengen…

We hebben juist nu een oplossing nodig. De prijs van aardgas gaat omhoog. Nog vijftien jaar doorgaan met de gasgestookte cv-ketel kost dan ook heel veel geld.

En wat als je cv-ketel binnenkort stuk gaat? Voor welk verwarmingssysteem kies je dan?

Lees onze gratis handleiding en ontdek hoe je jouw woning duurzaam kunt verwarmen!

waterstof cv-ketel warmtepomp gas duurzaam anders verwarmen

Download handleiding

Bel ons Mail ons Whatsapp