6 tips om je bestaande woning duurzaam te verwarmen

bestaande woning duurzaam verwarmen nieuwbouw anders verwarmen

Ga je een nieuw huis bouwen, dan zijn er geweldige mogelijkheden om duurzaam te verwarmen. Bij een oudere woning is dat veel lastiger. De kans bestaat dat je flink moet verbouwen. Daarom geven we je in deze blog zes tips om je bestaande woning duurzaam te verwarmen.

Een bestaande woning duurzaam maken

Je kunt niet één manier benoemen om een bestaande woning duurzaam te maken. Er zitten immers grote verschillen tussen bestaande woningen, zeker op het gebied van isolatie. Toch kunnen we over het algemeen stellen dat woningen die na 1995 gebouwd zijn, het qua isolatie in ieder geval redelijk tot goed voor elkaar hebben. De isolatie van woningen met een bouwjaar van vóór 1986 laten vaak te wensen over.

Let wel op dat het bouwjaar niet per se het officiële bouwjaar moet zijn. Het kan ook het jaar zijn waarin een grondige verbouw is geweest, waarbij alle muren, daken en plafonds opnieuw geïsoleerd zijn.

Lees onze gratis handleiding voor het duurzaam verwarmen van je woning!

Tips om je bestaande woning duurzaam te verwarmen

We willen je zes tips geven om je bestaande woning duurzaam te verwarmen. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat wat voor de ene woning een uitkomst is, voor een andere woning niet hetzelfde rendement oplevert.

1. Isoleer

Met name bij oude woningen is een investering in isolatie de beste manier om te besparen op je energierekening. Je kunt namelijk veel isoleren zonder grondig te verbouwen. Als je de buitenkant van je huis intact wil houden, kies dan voor de isolatie van binnenwanden. Ga je van slechte isolatie naar goede isolatie, dan kan je dat zo de helft schelen in je energieverbruik. En vergeet daarbij niet om ook te kijken naar het glas. Ook daar is rendement te behalen.

2. Ventileer

Oudere woningen zijn vaak slecht tot matig geïsoleerd en hebben veel gaten en kieren. Dat betekent dat er altijd verse lucht de woning inkomt en dat is goed voor het binnenklimaat. Want lucht waar geen verversing is, wordt steeds vuiler en vochtiger – en dat is niet goed voor de gezondheid. Om deze reden is het van belang om, na isolatie, ook de ventilatie te beoordelen. Is deze nog voldoende? Of moet er een mechanische ventilatie ingezet worden?

3. Lagetemperatuurverwarming

Lagetemperatuurverwarming (of LTV) is een geweldige investering, mits je woning goed geïsoleerd is. Bij LTV denkt men vaak aan vloerverwarming, maar ook wandverwarming is een goede optie. Ook verwarming met convectoren en lage temperatuur radiatoren zijn prima mogelijkheden om je woning op een lage temperatuur water te verwarmen.

4. Duurzaam bijverwarmen

Wil je geen grote investering doen om je volledige verwarmingssysteem en isolatie te verduurzamen en te verbeteren? Of heb je wel LTV maar wil je extra warmte? Kies er dan voor om op een duurzame manier (bij) te verwarmen met bijvoorbeeld een pelletkachel.

5. Warmtepomp

We moeten van het gas af en dan is de warmtepomp een goede oplossing, altijd in combinatie met LTV. Bovendien is de bron van je warmtepomp (lucht, water of bodem) dan voldoende om een goed rendement te hebben. Een hybride warmtepomp is dan overbodig.

6. Zuinige apparaten

Tot slot kun je allerlei dingen in huis vervangen door een energiezuinige variant. Ledlampen heb je vaak binnen een jaar al terugverdiend. Probeer minder vaak de wasdroger te gebruiken. En denk ook eens na over een waterontharder; met onthard water komt er geen kalkafzetting meer op de verwarmingselementen van bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine – en dat scheelt elektriciteit. En met onthard water wordt er ook minder zeep verbruikt. Met alle besparingen die je op dit gebied doet, kun je vervolgens een duurzaam verwarmingssysteem deels bekostigen!

Jouw bestaande woning verduurzamen

Deze vijf tips om jouw bestaande woning te verduurzamen zijn nog vrij algemeen, maar in brede zin toepasbaar. Toch is iedere woning anders, daar moet je altijd bij stilstaan. En daarom is een persoonlijk advies zo belangrijk op dit gebied.

Wat is voor jou de beste oplossing? Ontdek het in onze gratis handleiding!

bestaande woning duurzaam verwarmen tips anders verwarmen

Download handleiding

 

Bel ons Mail ons Whatsapp