Is het elektriciteitsnet wel écht vol?

‘Het elektriciteitsnet is vol,’ wordt tegenwoordig af en toe gezegd in de media. Maar is dat wel zo? En is dat dan direct een reden om geen zonnepanelen meer te plaatsen? In deze blog bespreken we de problemen rondom het elektriciteitsnet en trekken we een parallel met de discussie rond duurzame verwarming.

Waar zit het probleem?

Er verschijnen steeds meer zonneparken en windmolens. Zoveel zelfs dat het elektriciteitsnet het niet meer aankan en er dus veel elektriciteit verloren gaat. Netwerken moeten eerst verzwaard worden, anders kan de stroom niet naar de eindgebruiker worden vervoerd.

Netbeheerders kunnen het groeiende aanbod van groene energie niet meer aan. En het verzwaren van de netwerken kost tijd, waardoor de energietransitie vertraging oploopt. Ten minste, op sommige plekken.

Waarom is het geen probleem voor het elektriciteitsnet?

Dit is immers niet overal op het elektriciteitsnet het geval. Er zijn nog altijd genoeg plekken in Nederland waar het elektriciteitsnet niet verzwaard hoeft te worden. Plekken waar zonnepanelen en windmolens écht een uitkomst kunnen zijn. Dichtbij de eindgebruikers, met name dichtbij grote afnemers.

Zonnepanelen en windmolens hebben in de meeste gevallen dus nog wél toegevoegde waarde. Maar berichten dat het elektriciteitsnet vol is, maken eindgebruikers afwachtend in de keuzes die nu al te maken zijn. En daardoor loopt de energietransitie écht vertraging op. Dat is het echte probleem in deze discussie.

We moeten ons dus niet blindstaren op de problemen, maar zoeken naar mogelijkheden en oplossingen.

De parallel met duurzame verwarming

Bij duurzame verwarming gaat het net zo. Ook daar wordt de maatschappelijke discussie beheerst door de potentiële problemen rondom duurzame alternatieven voor de cv-ketel. En ook daar zijn die problemen lang niet overal van toepassing.

Geluidsoverlast door een warmtepomp kan makkelijk voorkomen worden door te kiezen voor goede warmtepomp merken. Voor het hoge verbruik van een warmtepomp in de winter wordt nu nog voor een deel grijze stroom gebruikt, maar binnenkort is die stroom grotendeels groen. En volledig van het gas af zou veel te duur zijn en zichzelf niet terugverdienen. Maar in deze discussie wordt het verhogen van de prijs van aardgas niet meegenomen. En dat is onvermijdelijk, zeker wanneer de Groningse gaskraan dichtgaat in 2022.

Dergelijke ‘obstakels’ zorgen er in de praktijk voor dat consumenten blijven wachten op dé oplossing voor de verduurzaming. Of er wordt gekozen voor de hybride warmtepomp als middenweg, waardoor we nog steeds niet van het gas af zijn.

Eén ding is zeker: we kunnen groene stroom opwekken en we kunnen van het gas af. Nu is het alleen nog een kwestie van willen en doen.

 

Lees onze gratis handleiding:
‘Je woning duurzaam verwarmen’

duurzaam verwarmen woning particulieren handleiding anders verwarmen
Download handleiding

Lees ons gratis whitepaper:
‘De gouden toekomst van de installateur’

whitepaper toekomst installateur warmtepomp duurzaam anders verwarmen
Download whitepaper

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Bel ons Mail ons Whatsapp