Aardwarmte zonder aardbevingen

aardbevingen aardwarmte geothermie anders verwarmenVoor het eerst werd een aardbeving in verband gebracht met het gebruik van aardwarmte. In Venlo waren er twee aardbevingen in twee weken tijd, waarbij die van maandag 3 september een kracht van 2.0 op de schaal van Richter had. Boren op 2 á 3 kilometer diepte is dus niet alleen bij aardgas gevaarlijk, maar ook bij aardwarmte. Maar is dit het einde van geothermie? Zeker niet.

Nu zitten er in Limburg ook natuurlijke breuken in de aardbodem, waardoor het gebied kwetsbaarder is dan andere gebieden. Maar uiteraard is ook de grond in Noord-Nederland extra kwetsbaar door de gaswinning. Boringen tot 2 á 3 kilometer diepte zijn daarom simpelweg geen optie. Maar dat sluit het gebruik van geothermie niet uit. Boringen tot maximaal 300 meter, gebruikelijk in woningen en kleine utiliteit, brengen een veel kleiner risico met zich mee. Maar je kunt ook aardwarmte gebruiken zonder enig risico op aardbevingen…

aardbevingen aardwarmte geothermie anders verwarmen kasuda formuleWKO zonder te boren

In de zomer wordt ook de grond onder ons opgewarmd. Op bijzonder zonnige, warme dagen is het strandzand vaak zelfs te warm om op te lopen. En op koude, winterse dagen is de grond onder ons stijf bevroren. Maar in beide gevallen voelen we alleen de bovenste laag.

Op 2 tot 4 meter diepte varieert de temperatuur mee met de buitentemperatuur, maar het duurt even totdat de warmte of kou de grond doordringt. Daardoor varieert de temperatuur van de grond gematigd mee, met een vertraging. Dit wordt ook wel de Kasuda formule genoemd en het effect hiervan is te zien in de grafiek.

In de winter zit er dus nog warmte in de grond van de afgelopen zomer, terwijl de bodem in de zomer nog koel is door de winter. Het is een verhouding die precies in lijn is met onze behoeftes. Dat maakt de bodem vlak onder ons (tot 4 meter diepte) uitermate geschikt voor warmte- en koudeopslag (WKO).

Horizontaal systeem

Om op deze manier WKO in te zetten hoef je niet te boren, want je gebruikt een horizontaal systeem in plaats van een verticaal systeem. Dat betekent dat je gaat graven, tot 4 meter diep. In de gaten worden vervolgens aardwarmtekorven geplaatst: spiraalvormige leidingen (van 100 tot 200 meter lang) en afstandhouders. In de binnenwand van de leidingen zitten groeven, waardoor de vloeistof in de leidingen meer in aanraking komt met de warmte (of koude) van de omgeving. Deze korven worden middels PE-buizen verbonden met de collector, welke in verbinding staat met de warmtepomp.

Met aardwarmtekorven heb je een duurzaam verwarmingssysteem dat weinig tot geen ruimte inneemt, zonder te boren. Met name dat laatste is van belang: je gaat niet boren, maar graven. Het plaatsen van dit systeem op 4 meter diepte zal nooit leiden tot aardbevingen. En bovendien is het makkelijker te saneren of repareren dan een diepteboring van 2 á 3 kilometer.

Anders Verwarmen met aardwarmtekorven

Aardwarmtekorven bieden de mogelijkheid om anders te verwarmen met behulp van de bodem, zonder dat daarbij boringen aan te pas komen. Het moet niet zo zijn dat boren naar aardgas wordt vervangen door boren naar aardwarmte. Aardwarmte is een goede ontwikkeling, maar niet alle plekken op de wereld zijn er geschikt voor (zoals Groningen en Limburg). Grote aardwarmteprojecten die gebruikmaken van een verticaal systeem zijn lang niet altijd succesvol, zo blijkt. Daarom is het tijd te investeren in een horizontaal systeem. Als installateur kun je het voortouw nemen.


Meer weten over de gouden toekomst van de installateur? Download het gratis whitepaper!

 

Lees onze gratis handleiding:
‘Je woning duurzaam verwarmen’

duurzaam verwarmen woning particulieren handleiding anders verwarmen
Download handleiding

Lees ons gratis whitepaper:
‘De gouden toekomst van de installateur’

whitepaper toekomst installateur warmtepomp duurzaam anders verwarmen
Download whitepaper

Bel ons Mail ons Whatsapp