De nadelen van de warmtepomp

nadelen van de warmtepomp anders verwarmen toekomst installateur

Over het algemeen zijn installateurs het erover eens dat de warmtepomp op dit moment het beste alternatief is voor de gasgestookte cv-ketel. Het is een van de oplossingen van de toekomst, waarin we CO2-uitstoot willen beperken. Maar toch is er ook kritiek, vaak op basis van duidelijke argumentatie. Toch is de kritiek niet altijd terecht. Zijn de gevaren en nadelen van de warmtepomp wel zo nadelig? In deze blog twee voorbeelden.

1: Tegenvallend rendement van de warmtepomp

Een eerste gevaar is dat de consument het rendement van de warmtepomp vindt tegenvallen. Bij aankoop van een warmtepomp verwachtte hij dat het een win-winsituatie zou zijn: beter voor het milieu én beter voor de portemonnee. Dat is het ook, maar het blijft natuurlijk een behoorlijke investering.

De consument hoort dergelijke verhalen over een tegenvallend rendement en wacht daarom liever af tot de buren een paar jaar een warmtepomp hebben. Hij kijkt of het apparaat goed bevalt en besluit vervolgens of hij er zelf ook een aanschaft.

Maar een tegenvallend rendement is te voorkomen door voor de juiste warmtepomp te kiezen: een warmtepomp die past bij de bron én het afgiftesysteem. Zoals gezegd is het een behoorlijke investering. Daarom gaan veel gebruikers voor een goedkope warmtepomp, het is immers voor velen de eerste keer dat ze een warmtepomp aanschaffen. De consument is (te) voorzichtig.

Het gevolg is echter dat er warmtepompen worden gekocht die minder rendement hebben én geluidsoverlast veroorzaken. Bovendien gaat men vaak blindelings voor een lucht/water-warmtepomp, terwijl andere bronnen (water en bodem) in veel gevallen rendabeler zijn op de lange termijn. Daar is echter wel BRL 6000-21 en BRL SIKB 11000 certificering voor nodig in de keten.

2: De warmtepomp levert meer CO2-uitstoot van de woning op

Al met al levert de warmtepomp meer CO2-uitstoot van de woning op. Een warmtepomp verbruikt weliswaar geen gas, maar wel meer elektriciteit dan een cv-ketel. De gebroeders Kroon schreven hier ook over in hun column in de Volkskrant. Het tegenvallende rendement zou leiden tot hogere energierekeningen, waarbij de elektriciteit wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Ook komt uit de Nederlandse stopcontacten grijze stroom, in plaats van groene.

De column kreeg veel kritiek van vooruitstrevende installateurs en deskundigen. Ook Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI, reageerde. “Ze staren zich blind op de situatie van vandaag en gaan voorbij aan de technologische ontwikkelingen,” zegt Terpstra.

Niet alleen op het gebied van verwarming wordt geïnnoveerd, maar ook in het opwekken van energie. Het teveel dat we nu aan elektriciteit verbruiken wordt slechts tijdelijk gecompenseerd met fossiele brandstoffen. Zonne-energie en windenergie rukken in rap tempo op. Zouden we nu nog steeds nieuwe cv-ketels installeren, dan zouden we pas over vijftien jaar (wanneer de ketels aan vervanging toe zijn) verder kunnen met de energietransitie. Op dit moment zijn we zo ver dat iedere nieuwe cv-ketel eigenlijk grotendeels weggegooid geld is.

Nadelen van de hybride warmtepomp

Er is een tussenoplossing met de hybride warmtepomp maar ook daar zitten nadelen aan. We moeten immers van het gas af en met een hybride systeem blijven we er juist aan vasthouden. Ook met groene energie zal je hybride warmtepomp nog CO2 uitstoten vanwege het gas. Bovendien geldt ook hier dat een nieuwe investering in een hybride systeem niet rendabel is. Misschien op dit moment wel, maar over tien tot vijftien jaar niet meer. De ontwikkelingen gaan sneller dan je denkt, dus is het verstandiger om nu alvast te investeren voor de toekomst. Mede omdat er nu nog veel financiële voordelen aan zitten in de vorm van subsidies, die dan misschien niet meer voorhanden zijn. En aan de prijzen van warmtepompen zal naar verwachting ook niet veel veranderen.

De voordelen en nadelen van de warmtepomp

Het feit dat er zo veel discussie is over warmtepompen geeft wel aan dat de voordelen en nadelen van de warmtepomp nog niet voor iedereen duidelijk zijn. Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten, maar de warmtepompen van bijvoorbeeld Viessmann en Pico Energy zijn van dermate hoge kwaliteit dat er geen sprake is van tegenvallend rendement of geluidsoverlast. En de technologische ontwikkelingen gaan zó snel, dat ook de energie die de warmtepomp gebruikt binnenkort volledig groen zal zijn. Het is aan de installateur om in te spelen op de toekomst of vast te houden aan het verleden. Wil je als installateur nog een paar jaar cv-ketels installeren of wil je vooruit kunnen en warmtepompen installeren?


Ga jij mee in de gouden toekomst van de installateur? Lees onze gratis whitepaper!

voordelen en nadelen van de warmtepomp co2 uitstoot gouden toekomst installateur anders verwarmen

Download whitepaper

Whitepaper ‘De gouden toekomst van de installateur’

Het formulier is verlopen

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp