Onderhoud, reparatie en levensduur van een warmtepomp

De warmtepomp is nog altijd voor veel consumenten onbekend terrein. Maar het is ook nog even wennen voor de installateur, die gepokt en gemazeld is op het gebied van cv-ketels. Qua warmtepompen ben je als installateur nu vooral aan het installeren, maar na verloop van tijd en na het verstrijken van de levensduur zullen vooral onderhoud en reparatie van de warmtepomp tot je werkzaamheden behoren.

Het verschil in de bron (lucht, water, bodem) is voor een groot deel verantwoordelijk voor de verschillen tussen warmtepompen op het gebied van onderhoud, reparatie en levensduur van de warmtepomp. Uiteraard zit er ook verschil tussen warmtepompen met dezelfde bron, dit gaat vaak gepaard met een verschil in kwaliteit. Een warmtepomp van Viessmann heeft een langere levensduur dan vergelijkbare warmtepompen van andere merken.

Onderhoud van een warmtepomp

Warmtepompen die passen bij de situatie waarin en waarvoor ze hun werk moeten doen en worden voorzien van goed onderhoud, gaan ongeacht de vooraf bepaalde technische levensduur jaren langer mee. In het begin zal onderhoud slechts heel sporadisch nodig zijn, maar na een paar jaar is regelmatig onderhoud een vereiste. Zo zorg je dat de levensduur verlengd wordt, maar ook dat het rendement hoog blijft. Beide voordelen helpen met het terugverdienmodel voor de klant. Adviseer de klant meteen een onderhoudscontract af te sluiten wanneer hij de warmtepomp aanschaft.

Luchtwarmtepomp

Bij een luchtwarmtepomp is het verstandig om jaarlijks onderhoud te doen. Controleer bij ieder onderhoud de waterdruk in het afgiftesysteem, de software (zijn de instellingen nog correct of heeft de klant iets verkeerds aangeklikt?) en de recente storingen. Meet en noteer het aantal starts en stops, het aantal draaiuren, de elektrische stroom per fase en het temperatuurverschil tussen verdamper en condensor. Op die manier kun je door te vergelijken afwijkingen ontdekken.

Inspecteer ook alle onderdelen, bedrading en leidingen, met extra aandacht voor de compressor en de leidingen waar het koudemiddel door stroomt. Vervang ook de filters, als dit nodig is. Tot slot moet je het apparaat testen op verwarming, koeling en warm tapwater, waarbij je ook de werking van de pomp en kleppen controleert. Bij abnormale geluiden kan er sprake zijn van slijtage.

Waterwarmtepomp

Een waterwarmtepomp behoeft vergelijkbaar onderhoud als een luchtwarmtepomp. Ook hier moet je de waterdruk in het afgiftesysteem, de software (zijn de instellingen nog correct of heeft de klant iets verkeerds aangeklikt?) en de recente storingen controleren. Noteer het aantal starts en stops, het aantal draaiuren, de elektrische stroom per fase en het temperatuurverschil tussen bron en afgifte. Een onverklaarbaar verschil tussen metingen wijst dan op een defect.

Daarnaast dien je alle onderdelen, bedrading en leidingen te inspecteren, met name de compressor en de koudemiddel-leidingen. Controleer ook het glycol-gehalte van de bron en de leidingfilters. Zitten de filters vol met vuil, dan kan er sprake zijn van lekkage. Test de warmtepomp vervolgens op verwarming, koeling en warm tapwater, controleer hierbij ook de werking en het geluid van de pomp en kleppen.

Bodemwarmtepomp

Het onderhoud van een bodemwarmtepomp is vergelijkbaar met dat van een waterwarmtepomp. Echter speelt hierbij de bron een grotere rol, want ook deze vergt onderhoud. En om dat onderhoud te mogen doen is een beheer- en onderhoudscertificaat wettelijk verplicht.

Wel is er een verschil in onderhoud tussen gesloten en open systemen. Bij een gesloten systeem, waarbij het antivriesmiddel door de leidingen wordt gepompt, is een filter minder belangrijk dan bij een open systeem. Hierbij loopt het grondwater immers door een aantal leidingen en vervuiling zal ten koste gaan van het rendement.

Warmtepomp reparatie

Elektrische apparaten zoals warmtepompen kunnen het natuurlijk een keer begeven en dan is reparatie noodzakelijk. Als een klant een storingsmelding krijgt, gaat hij eerst de garantie en het onderhoudscontract controleren. Waarschijnlijk noteert hij de foutcode en probeert hij de warmtepomp te resetten, alvorens hij een monteur belt en wellicht bij jou terecht komt.

Iedere fabrikant heeft haar eigen storingscodes en dat kan een reparatie ingewikkeld maken. Over het algemeen gaat het meestal om een van de volgende problemen.

  • Low Pressure: Als de warmtepomp Low Pressure (lage druk) aangeeft, betekent dit waarschijnlijk dat er te weinig glycol in het water zit.
  • High Pressure: Geeft de warmtepomp High Pressure (hoge druk) aan, dan is er naar verhouding te veel glycol in het water.
  • Communicatie: Warmtepompen bevatten vaak allerlei technische snufjes die het mogelijk maken om de temperatuur vanaf de smartphone te regelen, bijvoorbeeld. Als er iets mis is met deze software, is dat een communicatie storing.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat niet de pomp, maar de bron aan reparatie toe is. Bij lucht- en waterwarmtepompen is dit nog te overzien, maar bij een bodemwarmtepomp is saneren vaak lastig (lees: vrijwel onmogelijk). Op twee kilometer diepte kun je eigenlijk geen herstelwerkzaamheden doen. Maak je gebruik van bijvoorbeeld aardwarmte korven, dan is dit nog wel mogelijk.

Levensduur warmtepomp

De levensduur van een warmtepomp is grotendeels afhankelijk van een drietal factoren. Ten eerste speelt de kwaliteit van de warmtepomp een grote rol. De goedkoopste warmtepomp van een onbekende fabrikant zal een kortere levensduur hebben dan een PicoEnergy, Ecoforest of Viessmann warmtepomp.

Ten tweede is het eerdergenoemde onderhoud erg belangrijk. Deskundig en regelmatig onderhoud zal de levensduur van iedere warmtepomp met meerdere jaren verlengen. Daarnaast zal ook de kwaliteit van de warmtepomp gewaarborgd blijven, wat de terugverdientijd ten goede komt.

Tot slot heeft ook het type compressor een grote invloed op de levensduur. Een niet-invertergestuurde compressor moet vaker starten en stoppen, waardoor er eerder slijtage kan voorkomen dan bij een invertergestuurde compressor die vaak voortdurend doorloopt.

Anders verwarmen met warmtepompen

Men wil tegenwoordig anders verwarmen en warmtepompen zijn een goede manier om de gasgestookte cv-ketels te vervangen. Je klant moet zich er echter wel van bewust zijn dat de makkelijkste oplossing lang niet altijd de beste oplossing is. Een verantwoorde keuze voor een type warmtepomp dat bij het gebouw past: dat levert het hoogste rendement. Door recensies te lezen en je te verdiepen in de keurmerken kun je een verantwoorde aanbeveling doen bij je klant. Zoek een betrouwbare leverancier met kennis van zaken, bij wie je terechtkunt met al je vragen.


De installateur heeft een gouden toekomst. Wil je hier alvast op inspelen? Lees dan ons gratis whitepaper!

warmtepomp onderhoud reparatie levensduur anders verwarmen

Download whitepaper

Whitepaper ‘De gouden toekomst van de installateur’

Het formulier is verlopen

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp