120 miljoen euro voor het aardgasvrij maken van woningen

aardgasvrij maken van woningen overheid subsidie anders verwarmen warmtepomp

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken stelt ruim 120 miljoen euro beschikbaar voor het aardgasvrij maken van woningen in heel Nederland. Het geld wordt verdeeld over 27 wijken, die allemaal aardgasvrij moeten worden. Het is een experiment waaruit moet blijken wat in bepaalde situaties de beste methode is van duurzame verwarming. En als installateur is die kennis van onschatbare waarde.

Gemeente Appingedam krijgt het hoogste subsidiebedrag, namelijk ruim 7,3 miljoen euro. Met dit bedrag wil de overheid 235 koopwoningen en 163 huurwoningen aardgasvrij maken in de wijk Opwierde-Zuid. Verder krijgen ook Zoetermeer en Purmerend beide ongeveer 6,5 miljoen euro.

Het beschikbare bedrag van ruim 120 miljoen euro is ongeveer 35 miljoen euro meer dan aanvankelijk het plan was. Ook stond in de plannen dat er maximaal 20 wijken aardgasvrij gemaakt zouden worden met het geld. De minister heeft het budget en het aantal aardgasvrije wijken echter verhoogd met het geld dat eigenlijk voor 2019 bestemd was.

Aardgasvrij maken

Een groot deel van de woningen zullen duurzaam verwarmd worden met behulp van warmtenetten. De huishoudens profiteren dan van de restwarmte van nabijgelegen bedrijven. In bijvoorbeeld Heerlen wordt deze techniek al succesvol toegepast.

Het inzetten van restwarmte is echter niet overal mogelijk. Daarom zal ook geëxperimenteerd worden met warmtepompen. Ook deze worden natuurlijk al veelvuldig ingezet, maar extra onderzoek is natuurlijk altijd welkom. Het doel is om te leren wat de beste, betaalbare oplossingen zijn in specifieke situaties. Het grootste deel van het geld gaat daarom niet naar de installateur die de warmtepomp installeert, maar naar de partij die onderzoek doet over de verschillende mogelijkheden van duurzame verwarming. Sluit jij je aan bij zo’n partij, dan kun jij het installatiewerk voor deze partij verrichten!

De kansen voor de installateur

Het aardgasvrij maken van woningen biedt gouden kansen voor de installateur. De subsidie zorgt ervoor dat er opnieuw extra aandacht wordt besteed aan het aardgasvrij maken van woningen. Ook mensen die niet in de uitgekozen gemeenten wonen, zullen alsnog aardgasvrij willen wonen. Zij komen bij jou, de installateur, uit en vragen je wat voor hun de beste oplossing is. Maar met die vraag moeten ze eigenlijk niet bij de installateur zijn, maar bij Anders Verwarmen.

Kom jij met je klant bij ons, dan ontwerpen wij het duurzame verwarmingssysteem dat bij die specifieke situatie past. Ook kunnen we de installatie van de bron verrichten, omdat hier vaak bepaalde certificering voor vereist is. Vervolgens installeer jij de pomp en het afgiftesysteem. Zo maken we samen woningen aardgasvrij.


De gouden toekomst van de installateur heeft met de subsidie een platina randje gekregen. Meer weten over deze toekomst vol kansen? Lees ons gratis whitepaper!

aardgasvrij maken van woningen overheid subsidie warmtepomp anders verwarmen

Download whitepaper

 

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp