De inhoud van een warmtepompsysteem: glycol

Er is inmiddels al veel bekend over de warmtepomp. Over haar werking, haar grootte en haar prijs. Maar over de inhoud van de bron wordt weinig gezegd. Waarom zit er eigenlijk een water-glycol oplossing in de bron? Anders Verwarmen legt het uit!

Wat is glycol?

Glycol is een antivriesmiddel dat goed mengbaar is met water. Er zijn twee verschillende soorten die bij warmtepompen worden toegepast, namelijk MEG (Mono Ethyleen Glycol) en MPG (Mono Propyleen Glycol). In de meeste gevallen geniet MEG de voorkeur. De leverancier van de bron is meestal de partij die voor de juiste verhouding glycol zorgt.

Het antivriesmiddel wordt toegevoegd aan het water om ijsvorming in het bronsysteem te voorkomen. Het gevolg is dat het rendement van de warmtepomp iets afneemt. Maar een bevroren warmtewisselaar in de warmtepomp bron is erger!

Hoe kan een warmtepomp bevriezen?

Het klinkt misschien gek, maar een warmtepompsysteem kan op meerdere manieren bevriezen, afhankelijk van het gekozen systeem.

Lucht/water-warmtepomp

Ten eerste kan de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp bevriezen als het buiten koud is, dat wil zeggen een temperatuur van 4 °C of lager. De meeste warmtepompen detecteren dit zelf en starten daarom een ontdooiprocedure. Het systeem draait dan even het verwarmingsproces om: het gebruikt de warmte van binnen om de buitenunit te verwarmen. Er zijn ook systemen waarbij de warmtepomp een hoeveelheid eerder opgeslagen warme vloeistof gebruikt om de buitenunit te ontdooien.

Water/water-warmtepomp of brine/water-warmtepomp

Bij een water/water-warmtepomp of brine/water-warmtepomp wordt een bron uit de bodem gebruikt. Er zijn veel bronnen waarvoor de leverancier heeft berekend dat de temperatuur nooit onder de -3 °C zou komen. Maar in de praktijk leidt een brontemperatuur van circa 5 °C tot een temperatuur onder het vriespunt. De warmtepomp onttrekt immers warmte aan de vloeistof, die daardoor kouder wordt.

Zo zou normaal water onmiddellijk bevriezen, waardoor ook de bron bevriest. En bevroren water zet uit, waardoor er schade ontstaat aan bijvoorbeeld de verdamper. Daarom is het zo belangrijk dat er glycol wordt toegepast om bevriezing te voorkomen. Veel warmtepomp fabrikanten schrijven een bescherming voor van circa -10 °C.

Is de hybride warmtepomp écht duurzaam?

Waarom wordt glycol gebruikt in warmtepompen?

Er zijn meerdere antivriesmiddelen, maar voor warmtepompen kiest men voor glycol vanwege de goede mengbaarheid met water en de anti-corroderende werking. Zo kan de bron niet bevriezen en wordt het systeem niet door corrosie aangetast.

Het is dus van enorm belang dat de juiste hoeveelheid glycol wordt toegevoegd in de bron. Vraag altijd de leverancier van de bron om dit te doen. Anders Verwarmen is de expert op het gebied van duurzame verwarming en daarom zorgen wij altijd voor de juiste verhouding glycol-water.

Het toevoegen van glycol is slechts een van de aspecten die duurzame verwarming gecompliceerd maken. Lees onze gratis handleiding voor tips om óók de overstap te maken!

 

Lees onze gratis handleiding:
‘Je woning duurzaam verwarmen’

duurzaam verwarmen woning particulieren handleiding anders verwarmen
Download handleiding

Lees ons gratis whitepaper:
‘De gouden toekomst van de installateur’

whitepaper toekomst installateur warmtepomp duurzaam anders verwarmen
Download whitepaper

Bel ons Mail ons Whatsapp