Hoe duurzaam is een warmtepomp?

Veel consumenten worstelen nog met de vraag of de warmtepomp duurzaam is of toch niet. De ene deskundige zegt van wel, de ander van niet. Dat zorgt voor veel verwarring. En bijna alles wat er gezegd wordt, klopt als een zwerende vinger.

Het hangt ervan af wat je wel en niet meeneemt in de beredenering. Maar kijk je naar het gehele plaatje, dan kunnen we de conclusie trekken dat de warmtepomp wel duurzaam is. En dat het een logische stap is op weg naar een toekomst zonder fossiele brandstoffen.

Daar zijn een aantal argumenten voor.

Lees hier alles over de hybride warmtepomp!

Elektriciteitsverbruik

Een veelgehoord argument tegen de warmtepomp is het hoge elektriciteitsverbruik bij verwarming met hoge temperatuur radiatoren. Als de temperatuur van de bron van de warmtepomp laag is (denk aan een buitenlucht van -10 °C), moet de warmtepomp te veel arbeid leveren. Zo veel zelfs, dat de hoeveelheid stroom die verbruikt wordt, tot meer CO2-uitstoot leidt dan een gasgestookte cv-ketel in diezelfde situatie.

Dat is dan ook de reden dat we een warmtepomp voor het verwarmen van hoge temperatuur radiatoren afraden. Een warmtepomp die een lage temperatuur afgiftesysteem verwarmt, verbruikt veel minder energie en is daarmee zeer geschikt als bron van warmte. Maar hoe dan ook: de warmtepomp verbruikt elektriciteit die we zelf opwekken met PV-panelen of afnemen uit het net. En dat kan inderdaad grijze stroom zijn.

51% meer hernieuwbare energie

Maar dat is nu. Elektriciteit heeft de potentie om duurzaam opgewekt te worden, aardgas niet. En dat duurzaam opwekken van elektriciteit gebeurt steeds meer. Waar we in 2010 nog 92.441 TJ hernieuwbare energie verbruikten, was dat in 2017 al 139.675 TJ. Een toename van maar liefst 51%!

De hoeveelheid beschikbare duurzame energie groeit dus in enorm hoog tempo. Ook dat moeten we meenemen als we kijken naar de duurzame potentie van de warmtepomp.

Bovendien haalt een warmtepomp gemiddeld tussen de 350 en 550% rendement uit die energie, ten opzichte van een cv-ketel die ongeveer 106% rendement haalt. We kunnen dus veel efficiënter warmte maken dan we nu doen met een cv-ketel die aardgas verbruikt.

Een duurzaam apparaat

Naast het elektriciteitsverbruik kunnen we ook naar de warmtepomp als apparaat kijken. We moeten kijken naar het maken van het apparaat, de levensduur en in hoeverre de warmtepomp recyclebaar of te ontmantelen is. En bij de warmtepomp heeft ook dat de potentie om duurzaam te zijn.

Dat gebeurt echter nog niet altijd, maar dat is geen reden om niet nu al over te stappen. Want als we allemaal wachten tot het gehele systeem van het duurzaam opwekken van de energie tot en met het duurzaam maken en weer afbreken van de warmtepomp perfect is, gaan we op korte termijn niet de nodige stappen maken. Daarnaast geldt dat als de vraag naar warmtepompen toeneemt, er ook middelen vrijkomen om de productie ervan te verduurzamen.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Concluderend kunnen we dus zeggen dat een warmtepomp duurzaam is omdat het volledig elektrisch kan opereren, waarbij de elektriciteit in potentie duurzaam opgewekt kan worden. Nu leidt dat soms alsnog tot CO2-uitstoot omdat nog niet alle stroom groen opgewekt wordt, maar die balans tussen grijs en groen valt steeds vaker naar de groene kant uit.

Een belangrijk tweede argument is dat, indien we vasthouden aan het gebruik van fossiele brandstoffen, we nooit een stap maken naar een samenleving die zonder die fossiele brandstoffen energie kan opwekken. Juist het overgaan naar een all-electric systeem, zet die weg open.

Een hybride warmtepomp is dan ook om bovenstaande per definitie niet duurzaam, zelfs als die op dit moment zorgt voor minder CO2-uitstoot dan een volledig elektrische warmtepomp.

We wachten nog te massaal op iemand die met de uitvinding komt die alle energievraagstukken oplost, terwijl we nu juist massaal zouden moeten investeren in de uitstekende mogelijkheden die er al zijn. Want kiezen we ervoor om de wal het schip te laten keren? Of willen we nu zelf bijsturen?

Op welke manier ga jij je woning duurzaam verwarmen? Met een warmtepomp? Lees alles over de mogelijkheden in onze gratis handleiding!

 

Lees onze gratis handleiding:
‘Je woning duurzaam verwarmen’

duurzaam verwarmen woning particulieren handleiding anders verwarmen
Download handleiding

Lees ons gratis whitepaper:
‘De gouden toekomst van de installateur’

whitepaper toekomst installateur warmtepomp duurzaam anders verwarmen
Download whitepaper

Bel ons Mail ons Whatsapp