Anders Verwarmen – Noord-Nederlandse nuchterheid: goed en eerlijk advies en kwaliteitsproducten
Een warmtepomp verwarmt (en koelt) uw huis en zorgt voor warm tapwater. De eerste warmtepompen werden meer dan 40 jaar geleden geïntroduceerd. Vandaag de dag staan warmtepompen bekend als een van de beste manieren om een gebouw te verwarmen. Een warmtepomp van hoge kwaliteit gaat lang mee, is fluisterstil en heeft een mooi design. En verlaagt de energierekening!
Waarom een warmtepomp gebruiken?
U gebruikt gas om uw huis te verwarmen en warm water uit uw kraan en douche te krijgen. Maar in Nederland willen we uiteindelijk van het gas af. Daarom is het slim om naar alternatieve oplossingen te zoeken. Een warmtepomp is zo’n oplossing. Hiermee verwarmt u uw huis niet langer met aardgas, zoals met een cv-ketel, maar met elektriciteit. Dit betekent dat u minder gas verbruikt of zelfs helemaal geen gas. Dit is duurzamer en verlaagt de energierekening. Daarnaast is het toepassen van aardgas minder veilig.
Koeling
Een ander voordeel van sommige warmtepompen is dat u uw huis ook kunt koelen, mits uw emissiesysteem daarvoor geschikt is. Dit zorgt natuurlijk voor een bijzonder aangenaam binnenklimaat in de zomer. Bij koeling wordt het proces in de warmtepomp omgekeerd. In plaats van warmte aan de buitenlucht of de grond te onttrekken om uw huis te verwarmen, wordt bij koeling warmte aan uw huis onttrokken en via de warmtepomp naar buiten gebracht. Het water dat door het afgiftesysteem stroomt, zorgt ervoor dat het huis een aangename temperatuur bereikt. Deze aangename manier van koelen wordt ook wel actieve of passieve koeling genoemd.
Maakt een warmtepomp veel lawaai?
Een goede warmtepomp is stil. Dit komt omdat deze warmtepompen ontworpen zijn om zo stil mogelijk te zijn. Over elk detail is nagedacht. Warmtepompen hebben bijvoorbeeld een grotere ventilator, waardoor deze minder hard hoeft te draaien om de benodigde hoeveelheid lucht te verplaatsen. En alle ventilatorbladen zijn volledig uitgebalanceerd om trillingen te voorkomen. De compressor is op dempers gemonteerd en de gehele koelmodule is op een gedempte plaat gemonteerd. Dit voorkomt een hoop geluidstrillingen. En dus lawaai. De gehele warmtepomp is ook op dempers gemonteerd. En er zijn nog meer technische details waarmee bij het ontwerp rekening is gehouden.
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag of uw huis geschikt is voor een warmtepomp. De ervaring leert dat de meeste woningen die na 1996 zijn gebouwd, geschikt zijn. Op voorwaarde dat het afgiftesysteem in het huis ook geschikt is. Daarom zullen wij altijd de situatie beoordelen en uw wensen bespreken. Om op een warmtepomp over te schakelen, is het belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd en tochtvrij is.
Het is ook belangrijk dat – zoals wij reeds hebben geschreven – het afgiftesysteem geschikt is voor lage temperatuurverwarming. Denk aan vloerverwarming en/of lage temperatuur-radiatoren. Een warmtepomp produceert verwarmingswater met een maximumtemperatuur van 55°C. Hogere temperaturen zijn mogelijk, maar dat is veel energie-inefficiënter. Deze temperatuur is meestal niet voldoende voor “normale” radiatoren. Als u geen vloerverwarming hebt en uw huis minder goed geïsoleerd is, kan een hybride warmtepomp een goede oplossing zijn. Door te werken in combinatie met een cv-ketel wordt uw huis toch voldoende verwarmd.
In een eerdere blog hebben we hier meer over geschreven.
Plaatsing van een warmtepomp
De installatie van een warmtepomp is altijd maatwerk. Wij kijken naar het vermogen dat u nodig heeft om uw huis comfortabel te verwarmen en naar de locatie waar de warmtepomp moet worden geïnstalleerd. De ervaring leert dat wij voor elke situatie bijna altijd een passende oplossing hebben.
Onderhoud van een warmtepomp
De warmtepomp in uw huis zorgt ervoor dat u een behaaglijk warm huis en warm tapwater heeft. Wilt u er zeker van zijn dat uw warmtepomp veilig, zuinig en betrouwbaar werkt? Laat deze dan regelmatig controleren. Of u nu een eenmalige controle wenst of een onderhoudscontract voor periodieke controles, er is altijd een oplossing op maat.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Er zijn lucht/water-warmtepompen, grond/water-warmtepompen, hybride warmtepompen en warmtepompboilers. Zowel voor bestaande gebouwen als voor nieuwbouw. Kortom, wij hebben een oplossing voor bijna elke situatie, ongeacht hoe oud, nieuw, groot of klein uw huis is.
Lucht/water-warmtepompen
Lucht/water-warmtepompen behoren tot de meest gebruikte warmtepompen. Dit type heeft relatief lage investeringskosten en veel verschillende installatiemogelijkheden. Deze warmtepomp is ook zeer geschikt voor bestaande gebouwen. Een goede lucht/water warmtepomp is fluisterstil. Lucht/water-warmtepompen zijn als koelkasten in omgekeerde volgorde. Een koelkast voert warme lucht naar buiten, een lucht/water-warmtepomp brengt warmte (of koude in de zomer) naar binnen via het afgiftesysteem.
Een veelgestelde vraag is of de warmtepomp het bij extreme koude de woning wel warm houdt. Wij namen de proef op de som.
Bodem/water-warmtepompen
Bodem/water-warmtepompen gebruiken de energie in de bodem om te verwarmen en warm water te leveren. Dit wordt gedaan door het installeren van bijvoorbeeld oppervlaktecollectoren grondcollectoren, die de energie aan de bovenste laag van de aarde onttrekken. Of het wordt gedaan met behulp van sondes die verticaal of onder een hoek in de grond worden ingebracht op een diepte van 40 tot 200 meter. Of door middel van een korvenveld geplaatst op de kavel. Of een PVT-systeem op uw dak levert elektriciteit en warmte voor de warmtepomp. In het laatste geval spreekt men echter niet meer van een grond/water-warmtepomp.
In vergelijking met lucht/water-warmtepompen hebben grond/water-warmtepompen over het algemeen een hoger rendement. Zij vergen echter een grotere investering en meer ruimte en voor grondgeboden systemen is een officiële vergunning vereist. Ze zijn zeer geschikt voor nieuwe gebouwen, appartementen en serieproductiegebouwen.
Hybride warmtepomp
Is volledig gasloos verwarmen voor u nog een stap te ver? Dan is een hybride warmtepomp een goede tussenoplossing. Deze warmtepomp kan worden gecombineerd met elk type en merk cv-ketel. De warmtepomp dekt de basisbehoefte door warmte aan de buitenlucht te onttrekken en deze met behulp van een compressor op een temperatuur van maximaal 58 °C te brengen. De ketel wordt alleen ingeschakeld wanneer er te weinig warmte wordt geleverd. Of alleen ingeschakeld als dit lagere bedrijfskosten, een lagere CO2-uitstoot of meer comfort betekent. Door het hoge aandeel van de warmte die door de warmtepomp wordt opgewekt (tot 80% van het jaarlijkse warmteverbruik), zijn de bedrijfskosten van een hybride warmtepomp bijzonder laag.
Warmtepompboiler
Warmtepompboilers gebruiken energie uit de ventilatielucht om op een efficiënte en milieuvriendelijke manier sanitair warm water te verwarmen. Naast de energie uit de ventilatielucht gebruikt een warmtepompboiler ook elektrische energie van het elektriciteitsnet voor zijn compressor. Hiermee kunt u leidingwater verwarmen zonder aardgas en, in combinatie met PV-panelen, met (gedeeltelijk) zelf opgewekte elektriciteit.
Een bijkomend voordeel van een warmtepompboiler is dat wanneer de warmtepomp de circulerende lucht als warmtebron gebruikt, hij tegelijkertijd de ruimte ontvochtigt en beschermt tegen het risico van schimmelgroei. Indien aangesloten op een bestaand ventilatiesysteem, kan de warmtepomp zelfs zorgen voor een gecontroleerde ventilatie van de kamers.
Praktische app
Waar u ook bent, met een app ziet u in één oogopslag wat de huidige temperatuur in huis is en kunt u direct regelen of uw huis koeler of warmer is. U bespaart energie en hebt altijd een aangename temperatuur in uw huis. Een ander voordeel: de installateur kan de warmtepomp op afstand onderhouden. En als er fouten zijn, worden die automatisch doorgegeven aan de installateur.
Om een dergelijke app te gebruiken, moet uw installatie verbonden zijn met het internet.
Subsidies
De regering heeft een investeringssubsidie voor duurzame energie beschikbaar gesteld, de ISDE-subsidie. Met de ISDE-subsidie ontvangt u van de overheid maximaal € 2.400,- voor een warmtepomp en maximaal € 650 voor een warmtepompboiler. U moet deze subsidie zelf aanvragen en u ontvangt deze zodra de warmtepomp is geïnstalleerd. Er zijn ook verschillende financieringsmogelijkheden. En ook dit is gunstig voor de rekening.
Over Anders Verwarmen
Anders-Verwarmen levert complete systemen in heel Nederland. Daarnaast adviseren, ontwerpen, installeren en onderhouden wij. Samen met een team van deskundige installateurs zorgen wij voor jouw duurzaam verwarmd verblijf. Onze dienstverlening is persoonlijk, direct en snel. Je hebt slechts een aanspreekpunt, waar je terechtkunt met al jouw vragen en opmerkingen.
Van aardwarmtekorven, warmtepompen en waterontharders tot zonneboilers en pelletketels en -kachels: wij hebben altijd een passende, complete en energiezuinige oplossing, voor nieuwbouw en bestaande bouw.
“Anders-Verwarmen B.V. wil een samenleving die minder afhankelijk is van fossiele grondstoffen. Voor een beter leefklimaat, nu en in de toekomst”. Om dit te bereiken zetten wij in op energieneutrale woning- en utiliteitsbouw en zijn wij actief bezig met duurzame energieoplossingen. Deze verhogen het comfort, verminderen de CO2-uitstoot en zijn bruikbaar in alle typen gebouwen.
Meer weten?
Wilt u weten wat er mogelijk is in uw woning? Dan kunnen wij u prima voorzien van een nuchter en eerlijk advies. Vul dan onderstaand formulier in en dan nemen wij contact met u op.