Hoe vraag je ISDE subsidie aan? En heb je er recht op?

€100 miljoen. Ook in 2019 is dat bedrag beschikbaar gesteld in het kader van Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Zowel particulieren als zakelijke gebruikers kunnen een aanvraag indienen voor subsidie, om volledig elektrische warmtepompen, hybride warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels of pelletkachels wat goedkoper te maken. Maar hoe kun je ISDE subsidie aanvragen? En hoe weet je of je er überhaupt voor in aanmerking komt? Je leest het in deze handleiding!

Lees hier alles over de hybride warmtepomp!

Wat is ISDE subsidie?

ISDE is een subsidie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) waarmee duurzame verwarmingsmethoden, zoals een warmtepomp, worden gestimuleerd. We moeten immers zo snel mogelijk van het aardgas af en de CO2-uitstoot verminderen. In totaal zijn er ongeveer 4.000 verschillende duurzame apparaten waar je subsidie voor kunt krijgen, van 138 verschillende warmtepomp merken. In 2018 werd ISDE vooral ingezet voor warmtepompen, blijkt uit onderstaande cijfers van de Rijksoverheid.

anders verwarmen duurzaam warmtepomp woning isde subsidie aanvragen

Waar is in 2018 de ISDE subsidie voor aangevraagd? (Bron: RVO)

Hoe kun je ISDE subsidie aanvragen?

Je kunt vrij gemakkelijk ISDE subsidie aanvragen voor een duurzaam verwarmingssysteem. Als particulier kun je dat hier doen met behulp van je DigiD. Zakelijke gebruikers kunnen hier hun aanvraag indienen, daarvoor is eHerkenning vereist.

Voorwaarden voor een ISDE subsidie aanvraag

Er is echter wel een aantal voorwaarden aan de ISDE subsidie verbonden. Een belangrijk verschil tussen particulieren en zakelijke gebruikers is dat particulieren de subsidie aanvragen na de installatie, terwijl de zakelijke markt die vóór de installatie moet doen.

Particulieren

 • De aanvraag is ingediend binnen 6 maanden na aanschaf
 • Je mag alleen subsidie aanvragen als je het apparaat al in gebruik hebt
 • Het moet een nieuw apparaat zijn en je moet zelf de eigenaar zijn
 • Het is in Nederland geïnstalleerd door een deskundige installateur
 • Je mag het apparaat niet binnen een jaar na de subsidieverstrekking verwijderen

Zakelijke gebruikers

 • Je mag nog geen koopovereenkomst zijn aangegaan
 • Het apparaat wordt in Nederland door een deskundige installateur geïnstalleerd
 • Jij bent de eigenaar van de investering
 • Je mag het apparaat niet binnen een jaar na de subsidieverstrekking verwijderen
 • Na verlening moet het apparaat binnen een jaar in gebruik zijn
 • Voor meerdere apparaten doe je één subsidieaanvraag per categorie

4.000 apparaten, welke kies jij?

Wil je aan de slag met duurzame verwarming, dan heb je vrijwel altijd recht op ISDE subsidie. Of je nu voor een warmtepomp, zonneboiler, pelletketel of andere middelen om te verwarmen zonder gas. Tenminste, als het door jou begeerde apparaat op de apparatenlijst staat. Maar hoe weet je welk van deze 4.000 apparaten daadwerkelijk echt goed is?

Daarom gaan wij alleen voor merken die beter zijn voor het milieu én het comfort verhogen. Daarom kiezen we voor goede warmtepomp merken zoals een Viessmann warmtepomp of een van PicoEnergy.

Met 4.000 verschillende apparaten zijn er dus genoeg manieren om duurzaam te verwarmen en met deze blog kun je gemakkelijk ISDE subsidie aanvragen. Maar wat is in jouw situatie de ideale oplossing? Lees het in onze gratis handleiding!

isde subsidie aanvragen duurzaam anders verwarmen

Download handleiding

Bel ons Mail ons Whatsapp