De warmtepomp is populair, maar ook goed voor mij?

warmtepomp ja of nee anders verwarmen

Uit cijfers van de RVO blijkt dat de warmtepomp ook in 2019 veruit het meest populaire duurzame verwarmingssysteem was. In verhouding tot 2018 is de populariteit van de warmtepomp zelfs nog verder toegenomen. Maar stap jij ook over op de warmtepomp: ja of nee?

In 2019 was er 160 miljoen euro beschikbaar voor ISDE subsidie. Meer dan 80% van de geclaimde 176 miljoen euro (stand tot en met november 2019) was bestemd voor een warmtepomp. Om wat voor type warmtepompen het gaat (en voor welke bron) is niet bekendgemaakt.

Bij particulieren was verder een pelletkachel ook populair, op de zakelijke markt kwam de biomassaketel op de tweede plaats.

Na 2020 geen subsidieregeling meer

De subsidieregeling loopt van 2016 tot en met 2020. Aanvankelijk was het plan om jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro beschikbaar te stellen, maar in 2019 kwam daar nog eens 60 miljoen bovenop.

Dit jaar, 2020, is dus het laatste jaar dat je gebruik kunt maken van de subsidie. Dat scheelt je al gauw tussen de € 1.000 en € 2.500 op de investering. Vergeet echter niet dat je eerst ook de isolatie goed voor elkaar maakt, als dat nog niet het geval is.

Overstappen op een warmtepomp: ja of nee?

Veel Nederlanders zitten nog met de vraag over het aanschaffen van een warmtepomp: ja of nee? Moet ik de investering wagen of blijf ik wachten op iets anders?

Iets anders zit er de komende twintig tot dertig jaar nog niet aan te komen. In die tijd heeft de warmtepomp zich ten opzichte van de gasgestookte cv-ketel al terugverdiend, zeker met het oog op de stijgende gasprijzen.

Bovendien hoor je van de meeste particulieren en bedrijven die sinds 2016 gebruik hebben gemaakt van ISDE subsidie louter goede verhalen. Het blijkt een investering die zich bijna altijd gauw terugverdient. En daarbij in veel gevallen ook nog eens het comfort verhoogt.

Wacht niet te lang met verduurzamen!

Uiteindelijk ontkomt niemand aan verduurzamen, maar er is wel haast bij. Voor het klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee. Als de subsidieregeling voorbij is en de volledige investering voor je eigen rekening komt, gaat de terugverdientijd immers ook omhoog.

Ontdek meteen wat voor jou het meest geschikte duurzame verwarmingssysteem is met ons gratis whitepaper!

warmtepomp ja of nee anders verwarmen

Download handleiding

 

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp