Referenties

Oud en nieuw samen duurzaam

Samen met Derks Installatietechniek uit Hornhuizen, PicoEnergy uit Oostenrijk en Eco2All uit Boxtel hebben we een bestaande woning met een belangrijk deel nieuwbouw vrij gemaakt van aardgas. We hebben hiervoor een lucht/ water warmtepomp, een buffervat en een tapwaterboiler geplaatst. Een bijzonder project, in meerdere opzichten.

Wat mochten wij verduurzamen?

Het voorhuis is van een bouwjaar ergens in de 17de eeuw. Deze heeft dienst gedaan als woning en later als schuur. Inmiddels is deze woning weer in ere hersteld en ingericht als woonkamer. Achter dit ‘oude’ gedeelte is door de bewoner zelf een nieuw gedeelte gebouwd met keuken en slaapkamers. In een stijl die past bij de ‘oude’ woning. Een prachtig resultaat!

De woning staat in een wierdedorp in de gemeente Eemsdelta, Groningen.Een regio die zwaar getroffen is vanwege het winnen van aardgas. Een aardgasvrije woning was mede hierdoor een grote wens. Maar… ging dat lukken? Een oude woning aan de voorzijde, een nieuw gedeelte achter en dan ook nog een jacuzzi en drie douches…

En hoe hebben we dat gedaan?

Dit kan gewoon. Een PicoEnergy WPLC412 verwarmd een buffer en een boiler. De warmtepomp is op het platte dak geplaatst tussen ‘oude’ woonhuis en het nieuwe gedeelte. Nagenoeg uit het zicht en buiten onhoorbaar. Vanuit het buffervat wordt warmte naar de woning gebracht. En vanuit de boiler wordt het warme tapwater getapt. De warmtepomp levert hiervoor ook bij koude dagen voldoende warmte voor een comfortabele woning en een hoog comfort tapwater. Het geheel is door Derks Installatietechniek geplaatst, geïnstalleerd en inbedrijfgesteld. Was het eenvoudige klus? Nee, zeker niet. Maar wel een die zeer geslaagd is en waar de bewoners de aankomende jaren heel veel plezier van zullen hebben.

O ja.. in combinatie met de PV-panelen op de schuur is deze woning ‘nul op de meter’. Dus een hoger comfortniveau tegen heel veel lagere maandlasten.

Meer weten? Zie

www.derksinstallatietechniek.nl

www.picoenergy.at

www.eco2all.nl

www.anders-verwarmen.nl

Een warmtepomp met een bodembron? Maar niet willen of kunnen boren? Het kan!

Samen met Viridi-Energie uit Adorp, Betatherm uit Duitsland, AESystems uit Groningen, DAS Grondwerken uit Nietap en Viessmann uit Capelle a/d IJssel hebben we een bodembron aangebracht voor een nieuwbouwwoning. We hebben hiervoor aardwarmtekorven ingegraven, aangesloten op een verdeler, gevuld en op druk gebracht. Het veld onttrekt warmte uit de bodem en de warmtepomp gebruikt deze warmte voor verwarmen van ruimtes en uiteraard tapwater voor de warme douche. Het veld korven kan maximaal 5 kW uit de bodem onttrekken, voldoende voor het verwarmen van de woning tijdens koude dagen. De warmtepomp is van het merk Viessmann, type 333-G. Deze heeft een geïntegreerde tapwaterboiler van maar liefst 220 liter inhoud en neemt wat betreft vloeroppervlak niet meer ruimte in dan een wasmachine. Een heel compact geheel waarmee toch voldoende tapwater is op te slaan.

Inmiddels wordt er een week of zes in het huis gewoond en is er dus ook enige ervaring met dit systeem. En de bewoner is erg tevreden. Het huis is comfortabel warm en er is altijd voldoende warm tapwater op voorraad. En het energieverbruik heel veel lager dan verwacht. “Het is een goede financiële investering maar een nog betere investering in comfort” volgens de bewoner. “En ik ben erg benieuwd naar de koelfunctie als het straks warm weer is. Ik kan direct vanuit de bodembron passief de woning afkoelen”. Vooraf was er enige angst over het geluidsniveau van de warmtepomp, maar ook dat is geen enkel probleem. De warmtepomp staat in een technische ruimte en is op geen enkele andere plek in de woning hoorbaar.

En zo hebben we -opnieuw- een compact en energiezuinig systeem gebouwd. Efficiënt, simpel en doeltreffend.

Meer weten? Zie
www.viridi-energie.nl
www.betatherm.de
www.aesystems.nl
www.dasgrondwerken.nl
www.aardwarmtekorf.nl
www.viessmann.nl
www.anders-verwarmen.nl

Familie Hentzen

Via en met onze partner AESystems uit Groningen hebben wij samen met de installateur een bestaande woning ‘van het gas af’ geholpen. De woning ‘vraagt’ 7 kW, de eindgebruikers willen passief de woning kunnen verkoelen en woont er met een gezin. Samen met AESystems en Go-Install zijn we ter plaatse geweest om te beoordelen welke mogelijkheden er zijn. En die waren er.

Samen met de woningeigenaar hebben we bepaald wat we zouden gaan doen. Twee boringen aan de voorzijde van de woning zorgen voor energie naar de warmtepomp. Deze heeft een plek gekregen in de garage, samen met de koelmodule en de tapwaterboiler van 300 liter. In de woonkamer is de afstandsbediening van de warmtepomp opgehangen waarmee de warmtepomp bediend en geregeld wordt. Deze afstandsbediening is gelijk de thermostaat. Door deze aan te sluiten op het internet kan ook deze warmtepomp van afstand worden bediend. En door ons en de installateur ook op afstand geserviced worden.

De familie heeft zelf gezorgd voor 33 stuks PV-panelen. En daarmee wordt deze woning tegen minimale kosten zonder fossiele brandstof verwarmd.

Meer weten? Zie
www.picoenergy.at
www.aesystems.nl
www.go-install.nl
www.anders-verwarmen.nl

Een fluisterstille en ‘knappe’ warmtepomp? Met Viessmann lukt dat

Samen met de woningeigenaar en Viessmann uit Capelle a/d IJssel hebben we een lucht/ water warmtepomp toegepast voor een nieuwbouwwoning. We hebben hiervoor een compleet warmtepomp systeem geleverd. Bestaande uit het buitendeel, het binnendeel en een tapwaterboiler met een inhoud van 300 liter. Het buitendeel onttrekt warmte uit de buitenlucht en de warmtepomp gebruikt deze warmte voor verwarmen van ruimtes en uiteraard tapwater voor de warme douche. De warmtepomp is van het merk Viessmann, type 200-A. Deze is werkelijk fluisterstil en ziet er goed uit. Uiteraard valt er over smaak niet te twisten, maar voor een buitendeel van een warmtepomp misstaat deze variant niet snel.

En zo maken we -weer- een energiezuinig systeem. Efficiënt, good-looking en …. sssttt…. fluisterstil…

Meer weten? Zie
www.viessmann.nl
www.anders-verwarmen.nl

Bel ons Mail ons Whatsapp