Gasprijs, gasvoorraden en verminderde aanlevering

Op zaterdag 19 juni 2021 kopte NOS: “Gasprijs in dertien jaar niet zo hoog geweest”. Met name de lange koude periode van begin 2021 heeft het gasverbruik doen stijgen. Daarbij komt ook dat de gasvoorraden vrijwel op zijn. En ook een verminderde aanlevering van aardgas speelt een rol. Ook voor de komende winterperiode wordt een gastekort verwacht. Deze verminderde aanlevering en slinkende gasvoorraden drijven de gasprijs van aardgas op de Nederlandse gasbeurs enorm op. Op dinsdag 25 mei 2021 kopte NOS: “Energierekening loopt in paar maanden tijd flink op”. Energiecontracten zijn duurder en dat komt onder andere door een gestegen vraag naar aardgas. Ook elektriciteit is behoorlijk veel duurder geworden. De energierekening is een belangrijke kostenpost. Gemiddeld kost energie per jaar een huishouden € 1.500,- en door alle prijsverhogingen wordt dit bedrag heel veel hoger.

De verwachting is dat de gasprijs zal blijven stijgen. Omdat aardgas relatief duur is ten opzichte van elektriciteit, zal aardgas dus sneller veel duurder worden. Ook de gasvoorraden zullen niet heel snel volledig gevuld zijn en daarmee blijft een dreigend tekort aanwezig. En van de aanlevering van aardgas worden wij meer en meer afhankelijk van externe partijen. En dit allemaal betekent dat -als je aardgas gebruikt voor het huishouden-, de kosten voor energie steeds hoger zullen worden. Tijd om te kijken naar alternatieven!

En die zijn er zeker. Maar… cv-ketel eruit en iets anders er in… is -helaas- niet altijd een mogelijkheid. Eerst is het belangrijk te weten welke verwarmingssysteem er nu gebruikt wordt. Zijn dat radiatoren die een hoge watertemperatuur nodig hebben? En blijft die hoge temperatuur nodig?

Dan is een hybride warmtepomp een oplossing. Een warmtepomp verzorgt dat 70 – 80 % van de tijd de warmte, de overige tijd doet de cv-ketel dat. En die maakt ook warm water voor de douche.

Maar… dan blijft het gebruik van aardgas -hoewel veel minder- nog wel nodig.

Wil je echt van aardgas af, dan zul je moeten kijken naar de mogelijkheden om het huidige verwarmingssysteem aan te passen en geschikt te maken voor een lage watertemperatuur.

Allereerst moet er dan gekeken worden of de woning wel warm kan worden met een lagere watertemperatuur. Zaken als bouwjaar en isolatie spelen een hele grote rol. En zijn essentieel om te bepalen of het überhaupt wel lukt om op een lagere temperatuur te verwarmen.

Lukt dat niet, dan blijft het huidige verwarmingssysteem zoals het is en is er alleen een keuze om een hybride warmtepomp te plaatsen. Lukt het wel, dan kan er gekeken worden naar oplossingen met vloerverwarming, convectoren en lage temperatuur radiatoren. Elke oplossing heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Lukt het op een lage temperatuur? Of heb je al een lage temperatuur verwarmingssysteem? Dan komt de all-electric oplossing kijken. Een warmtepomp kan dan geheel zelfstandig en zonder hulp van een andere warmtebron de warmte voor de woning maken. En dat betekent dat er geen aardgas meer gebruik hoeft te worden. En dat verlaagt de energierekening behoorlijk. Zeker wanneer er ook PV-panelen zijn of worden geplaatst, kan de maandelijkse energierekening naar nul euro.

En dat scheelt behoorlijk in de maandelijkse lasten. Uitgaande van het eerder genoemde gemiddelde van € 1.500,- per jaar, scheelt dit dus ook € 1.500,- per jaar. En stel dat het systeem 20 jaar meegaat, is de totale besparing € 30.000,-! € 125,- per maand kan besteed worden aan hele andere zaken dan aan energie. En wie wil dat nu niet?

Anders Verwarmen kan goed ondersteunen om de woning (deels) vrij van aardgas te krijgen. We zijn een Noord-Nederland bedrijf en nuchter. We willen een goed en eerlijk advies geven en wij leveren alleen producten van hoge kwaliteit.

Wat wel goed is om te beseffen: een woning verduurzamen is maatwerk. Elk pand vraagt een andere aanpak. Maar elk pand kan worden verduurzaamd. Waar een wil is, is een weg.

Maar… zit je met zo’n warmtepomp dan niet in de kou? Nee hoor.. wij namen de proef op de som.

Meer weten? Wellicht een adviestraject starten? Of weten welke investering er nodig is om uw woning te verduurzamen? Neem dan gerust contact met ons op!

Bel ons Mail ons Whatsapp