Stappenplan: je woning verduurzamen

woning verduurzamen anders verwarmen

Hoe vaker je leest of hoort wat je woning verduurzamen zowel financieel als qua comfort kan opleveren, hoe meer je begint te overwegen om er ook mee aan de slag te gaan. Aan goede intenties geen gebrek, maar waar begin je?

Eigenlijk heb je de eerste stap al gezet: je bent je aan het inlezen over de mogelijkheden. Probeer dit niet alleen online te doen; misschien ken je wel iemand die met behulp van subsidie een flinke verbouwing heeft gedaan – of alleen een warmtepomp aangeschaft. Luister ook even naar hun verhalen! Leuk en leerzaam.

Mijn woning verduurzamen

Daarna kun je jouw woning verduurzamen aan de hand van het volgende stappenplan. Hierbij gaan we uit van een bestaande woning. Dit kan een jaren 30 woning zijn, maar ook een jaren 80 woning. Over verwarming bij nieuwbouw vertellen we je meer in een andere blog. En uiteraard nemen we ook de subsidie voor het verduurzamen van je woning mee.

Stap 1: Inventariseren

Kijk eerst eens goed naar je huidige woning. Wat zijn de quick wins die je meteen kunt aanpakken? En welke andere dingen in het huis zijn ook aan vervanging toe? Maak een lijst met alles wat je bij een verbouwing sowieso anders zou willen zien. Kijk alvast of ISDE subsidie aanvragen mogelijk is. Als je niet genoeg budget hebt, kun je misschien beginnen met de kleine dingen. Let wel op dat je niet investeert in dingen die je bij een grondige verbouwing weer wegdoet.

Stap 2: Je warmtevraag

Een duurzaam verwarmingssysteem moet passen bij je warmtevraag. Het gaat er daarbij niet alleen om of je een koukleum bent – dus hoeveel graden je de woonkamer wilt hebben – maar om hoeveel energie er nodig is om je woning te verwarmen. Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de oppervlakte van je woning, de isolatiewaarden van vloeren, muren, daken en glas, de samenstelling van je huishouden, het type woning waarin je woont en de mate van verbruik. Maar ook het wel of niet verwarmen van slaapkamers draagt bij aan de hoeveelheid warmte die nodig is.

Voor warm water is het bijvoorbeeld ook belangrijk om te weten of je een regendouche of een bad hebt. En heb je bijvoorbeeld een WTW-installatie in de woning? Dan verbruik je weer minder energie dan wanneer je die niet hebt. Een goede indicatie is het gasverbruik van de woning. Hoe hoger die is, hoe meer energie er in de woning wordt gebruikt.

Stap 3: Het afgiftesysteem

Afhankelijk van wat er mogelijk is in de woning, kies je voor een duurzaam afgiftesysteem. Het mooiste is vloerverwarming, vanwege de lage aanvoertemperatuur van het verwarmingswater en het hoge comfort dat vloerverwarming biedt. Als dat niet lukt, kies dan voor een andere vorm van lagetemperatuurverwarming, bijvoorbeeld convectoren.

Stap 4: Bron en pomp

De bron en warmteopwekker zijn eigenlijk onafscheidelijk van het afgiftesysteem, dus eigenlijk is dit stap 3.2. Want als je niet voor lagetemperatuurverwarming gaat, is een warmtepomp eigenlijk niet geschikt. Die moet te veel arbeid leveren om water te verwarmen naar 80 °C. Daarvoor zou een pelletketel beter geschikt zijn. Zowel de bron (gas, pellets, lucht, water of bodem) als de warmteopwekker (cv-ketel, warmtepomp of pelletketel) als het afgiftesysteem moeten op elkaar afgestemd zijn.

Stap 5: Je woning verduurzamen en genieten

Na een (grondige) verduurzaming van je woning zul je merken dat je flink gaat besparen op de energierekening en dat het comfort is toegenomen. Tegen de radiatoren aan zitten klinkt misschien lekker en knus, maar altijd een lekker warme (of in de zomer koele) woning is nog veel fijner.

Veel succes met het verduurzamen van je woning! Vergeet niet eerst ook onze gratis handleiding te downloaden!

mijn bestaande woning verduurzamen subsidie anders verwarmen

Download handleiding

Whitepaper ‘Je woning duurzaam verwarmen’

Het formulier is verlopen

Gratis
whitepaper
Bel ons Mail ons Whatsapp